С безизкопни технологии извършват рехабилитация на канализационни тръби по Водния цикъл в Смолян

Близо 7 километра участък от канализационни тръби по главния градски колектор на Смолян ще бъдат подменени по нова технология с безизкопна рехабилитация на канализацията по метода „Тръба в тръба“. Това съобщи днес директорът на ВиК ЕООД Смолян инж. Георги Василев. Представители на водното дружество и фирмата-изпълнител по проекта "Райкомерс" направиха презентация по метода „Тръба в тръба" на улица "Евридика" в областния град.

"Тази технология е усвоена, работи се по нея и изпълняваме проекта", посочи инж. Василев. Целта на презентацията днес е гражданите и фирмите да бъдат спокойни, да се види, че няма изкопи, няма интервенция, прави се рехабилитация по метод, който вече работи, коментира инж. Василев.

vasilev

Технологията “тръба в тръба” е най-опростеният начин за реновиране на тръбопроводи. Тя е изцяло безизкопна, няма нарушена настилка, обясни Щерион Костов, представител на формата изпълнител. Материалът, който полагаме е армировка от стъклени нишки, които са инпрегнирани с полиоретанова смола. Тръбите се изготвят в момента, изработени са от същия материал, на същият принцип. Всяко парче материал за съответната тръба е направено по поръчка за съответният участък, изрязва се и се затапва от двете стани, след което се надува и заема формата на старата тръба, което е търсения ефект, обясни Костов. По думите му материалът, след като е надут се втвърдява със специални лампички - 9 kW светлинна мощност. Резултатът накрая е една чисто нова работеща тръба и на момента водата може да бъде пусната по нея. Този процес в зависимост от мястото и дължината на участъка става в рамките на един ден. Няма изкопи, няма неудобства, коментира специалистът. Единственият недостатък е , че се работи на пътното платно и движението на автомобилите е затруднено, но няма как да се избегне това, обясни Костов.

shter

Концепцията за ползването на този метод за полагането на новата тръба в старата вече се е утвърдила, като през годините тя е прилагана за различни видове тръбопроводи.

traba

Сред предимствата на технологията е това, че тя е приложима за разнообразие от тръби и диаметри, както и това, че е процесът е относително лесен.

Относно асфалтирането на разкопаните улици по проекта Воден цикъл на Смолян инж. Георги Василев допълни, че от общо 33 улици за полагане на асфалт са останали седем, които ще бъдат довършени през септември.

Вирни се горе