Общините от област Смолян затънали в дългове

До три седмици кметовете от Смолянска област трябва да изготвят анализи за цялостното финансово състояние на общините и проблемите, които предстоят да решават. Изключително тежко е финансовото състояние на община Смолян, Неделино, Рудозем, Златоград, обяви днес областният управител инж.Стефан Стайков, който събра кметовете на работна среща. Кметовете на общини са получили писма от Министерството на финансите за 15%-но съкращение на администрацията. Поотделно те съобщиха на областния какви дългове имат общините. Ако не се наложи жестока финансова дисциплина, няма как да се оправим от кризата. Натрупаните дългове едва ли биха могли да се стопят в близките 1-2 години, каза Стайков. Общините трябва да се приведат в такова финансово състояние, в което да покриват и изпълняват текущите си разходи, а с възможностите от осигуряване на повече приходи в бюджета да могат да се издължат и старите си задължения.

Кметът на областния град Николай Мелемов съобщи, че всеки ден излизат нови и нови дългове. Той каза, че днес е провел среща с управителя на Събирателно дружество „Лайтинг”, които имат претенции към общината за 960 000 лева. Учудващото е, че година и половина общината не е обслужвала тези задължения, които са около 60 000 лв. месечно. Мелемов попита коя нормална фирма година и половина ще работи без да получава пари. За още едно дружество – консорциум „Светлина” положението било същото. Има фактури за 2008 г. за около 700 000 лева, които не са разплащани. Община Смолян ще работи по приоритети – да имаме ток, да работят детските градини, да има нафта основните функции на общината да функционират и малкото средства да разплащаме нещата от първа необходимост. Сметната палата е извършила одит на общината за периода 2007-2010 година, който още не е готов. Извършва се и втори одит от началото на годината до септември.

Община Неделино е с блокирани банкови сметки. Според кмета Стоян Беширов дълговете на общината са милион и половина, отделно е глобена за 600 000 лева заради неправилно управление по европроекти.

Антим Пържанов – кмет на Доспат съобщи, че задълженията са 1 млн. лева. Октай Алиев на Борино – 200 000 лева. Цветалин Пенков на Девин – 8 млн.лева. В тази сума са включени задълженията на болницата, обясни той. Мирослав Янчев – кмет на Златоград каза, че задълженията на общината са над 4 милиона лева. Той каза още, че мъкне стари задължения отпреди 5 години в размер на 2 млн. 244 хил. лева. За пътя до граничния пункт натрупал дългове за около 1,6 млн. лева. Румен Пехливанов – дълговете на Рудозем са 1,8 млн. лева. Райчо Данаилов – на Баните – 700 000 лева. Заместник кмета на Мадан Бисер Минчев обясни, че се извършва инвентаризация на натрупаните задължения. Около 300-340 000 лева са дълговете на общината. Изборите приключиха и с тях политическите битки. Оттук нататък са нашите общи административни управленчески действия. Вече сме от една партия – с общи национални интереси, допълни областния управител.

Вирни се горе