Легендарният треньор по вдигане на тежести Иван Арабаджиев:"Смолян е най-красивият град"

Днес кметът на община Смолян Николай Мелемов прие легендарния треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев. На срещата присъстваха още зам.-кметът Марин Захариев, Даниела Керкелова, тежкоатлетите Величко Чолаков и Милка Манева, която е и общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ.

Бяха дискутирани състоянието на българските щанги в момента, както и славното им минало. „Вашият треньор по вдигане на тежести – Костадин Грозданов по принцип е специалист по футбол, но стана най-добрият в страната по щанги”, категоричен бе Абаджиев. Даниела Керкелова също получи много добра оценка за работата си в тежката атлетика, като тя бе поставена на първо място в женските щанги в България от легендарния специалист, обясниха от пресцентъра на общината.

„Величко Чолаков има бъдеще и възможности да стане олимпийски шампион. Иска се добър подход към него и съм сигурен във възможности му. Милка Манева е умна и кадърна щангистка”, каза още Абаджиев. Той изрази и своите добри впечатления от Родопите и града. „Смолян е най-красивият град в България, в това съм категоричен. Преди последното ми посещение тук съм имал възможността да идвам, но заради ангажименти съм нямал много време, за да го разгледам. Сега обаче останах възхитен от Смолян и природата тук. Велико Търново също ми харесва, но Смолян за мен е най-красивият град”, посочи Абаджиев. Кметът Мелемов подари на треньора книга за Родопите, както и диск с красотите на планината.

„Винаги сте добре дошъл в нашия град, било то по работа или просто на почивка”, каза Мелемов на Абаджиев.

Известният като „Папата” на щангите през 80–те години е в областния град по покана на националния отбор по щанги на Азербайджан, който е на поредния си подготвителен лагер в Смолян. По инициатива на треньорския щаб на азерите в момента се провежда семинар по вдигане на тежести, в който участва и Абаджиев. „През последните години точно това правя и в Америка, участвам в семинари, където на дълго и широко споделям знанията и уменията си в този спорт. Хората записват всяка една буква от казаното от мен и след това архивират всичко и се учат от мен”, коментира Абаджиев. Той ще остане в Смолян до неделя. В понеделник кметът Мелемов прие и делегацията на Азербайджан. В нея бяха включени представители на министерството на спорта, федерацията, ръководители на националния тим и треньорът на азерите Златан Ванев. Щангистите ще тренират в Смолян един месец, като групата им наброява 23-ма състезатели, треньори и ръководители.

Вирни се горе