Изграждането на ГКПП “Рудозем- Ксанти” се очаква да приключи до февруари 2021 г.

SmolyanNews.com

Общество Политика Община Култура Здраве Туризъм Бизнес Интервю Крими Спорт Любопитно Страна и свят

Начало Новини Видео Изпрати новина Обяви Справочник В обектива Контакти

RSS Facebook

Реклама

Магията на театралното и филмово изкуство завладява детската и младежка публика в Смолян 61-годишна задържана за отглеждане на коноп. Двама установени да шофират след употреба на алкохол Днес температурите скачат до 33 градуса Миньор пострада по време на работа. Няма опасност за живота му Изграждането на ГКПП “Рудозем- Ксанти” се очаква да приключи до февруари 2021 г.

Изграждането на ГКПП “Рудозем- Ксанти” се очаква да приключи до февруари 2021 г.

вторник, 06 октомври 2020 г.

Снимка към новината. Снимка: SmolyanNews.com

1

Строителните дейности по ГКПП “Рудозем- Ксанти” вървят по график и ако се продължи с тези темпове на работа, изграждането на граничния пункт се очаква да приключи до края на февруари следващата година, съобщи на брифинг областният управител на Смолян Недялко Славов. Той и представители на изпълнителя на обекта – Обединение “Партньори- Ксанти”, са направили проверка за напредъка по изграждане на бъдещия пункт.

Строителството на пункта е започнало на 24 януари, а съгласно клаузите в договора срокът за изпълнение е 365 дни. Имало е и доста препятствия до момента. Поради обилни валежи и неблагоприятни метеорологични условия се е налагало работата да спира, за период от около 55 дни, уточни Славов.

Обектът се състои от два подобекта, разположени на обща площ от 76 дка. Първият подобект е върху 33 дка и включва територия за изграждане на подходния път и паркинг. Площадката на граничния пункт е на площ 37 дка. На площадката се разполагат двуетажна административна сграда, в която ще се помещават офисите на “Гранична полиция” и “Митници”, хале за щателна митническа проверка и други. Предвидено е и изграждане на площадка за допълващи дейности и техническа инфраструктура. Подходният път в първия участък е с ширина 10 м и включва две ленти за движение в посока Гърция и една в посока България, както и банкети по 1.5 метра.

Вторият участък, площадката за ГКПП – транспортната инфраструктура се обособява с по четири ленти на движение в двете посоки „входящи” и „изходящи”. Представител на фирмата изпълнител е посочил, че по-голямата част от основите и фундаментите, върху които ще бъдат извършени монтажните дейности и изграждането на помещенията, вече са поставени и се изчаква необходимото технологично време за зреене на бетона и добиване на здравина. Проектът включва ленти за движение на тежкотоварни и леки автомобили, автобуси. Днес пред журналисти бе представен бъдещият контролно пропускателен пункт от “птичи поглед”, заснет с дрон, на който се видя как протичат дейностите.

Относно въпросът „кога ще бъде отворен пунктът“, Славов уточни, че това е политическо решение и зависи от степента на завършеност на съпътстващата инфраструктура. „Необходимо условие е най-вече завършването на пътя и от гръцка страна, от българска страна ние ще завършим проекта в предвидените срокове", каза областният управител.

Вирни се горе