Елитът при жените ще стартира в Европейската купа в Пампорово

Най-добрите състезателки на Стария континент ще участват в двата гигантски слалома за Европейската купа на 23 и 24 януари в Пампорово.

Австрийката Рамона Зибенхофер е водачка в генералното класиране за голямата Европейска купа и в това за дисциплината гигантски слалом. На старт ще застанат и подгласничките й София Годжия (Ит) и Романе Мирадоли (Фр). Сред участничките е Естел Алфан, дъщерята на легендата във френските алпийски ски Люк Алфанд. Общо за участие са записани 52 алпийки от 13 нации.

България ще бъде представена от водещите си състезателки Мария Киркова и Александра Попова. Организатори на двете престижни състезания са „Пампорово” АД и Българска федерация ски.

„Организацията върви по план и всичко което сме си поставили за цел и е поискано от Международната федерация по ски е изпълнено, заяви на официалната пресконференция в х-л „Перелик” Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово” АД и генерален секретар на организационния комитет на ЕК Пампорово 2013. Той разкри също така, че организацията на двата старта ще коства на домакините над 1 млн. лв. Отделно за качественото обработване на трасетата е закупена и снегоутъпкваща машина за 403 000 евро.

Президентът на БФСки Цеко Минев обяви, че е изключително щастлив от факта, че за поредна година Пампорово е домакин на стартовете от Европейската купа. „От ФИС оцениха високо това което от Пампорово и българска федерация ски направиха по подготовката на Европейската купа при мъжете преди година и заради това и през 2013-а родопския курорт е в календара. Поредното домакинство на Пампорово показва, че всички са си свършили много добре работата и могат отново да приемат за състезания скиори от цял свят. Имаме сили да направим и световно първенство, но това е доста трудно в момента. Ако има държавна политика за развитие на зимния туризъм може и да се получи. Сега няма курорт, който да се затвори за месец, без да получава приходи. Пампорово се развива бързо, и това домакинство го утвърждава на световната ски карта”, заяви още президентът на БФСки.

Неговият заместник и член на комисията за Европейската купа във ФИС Георги Бобев разкри пред журналистите, че Пампорово и Боровец ще кандидатстват за домакинства на стартове от ЕК и през 2014-а. „Много трудно е да се попадне в календара на европейската купа, защото всички големи ски нации искат да са домакини, допълни Бобев.

Директорът на състезанието Валентин Стефанов увери журналистите, че неговия екип е направил възмоното въпреки топлото време и дъжда, който падна в последните дни трасето да е в отлично състояние. „От както направихме пистата на 15-и януари до днес валя три пъти сериозен сняг и се налагаше да избутваме по 25 см сняг от пистата. Сега пък е 12 градуса над нулата, но въпреки това ще се справим. За втора поредна година Стефанов е взел в екипа си за подготовка на Европейската купа 40 военни от 101-и планински батальон. На помощ на оргкомитета са привлечени и специалисти от Боровец, Банско и Витоша.

Здравето на състезателите е гарантирана от опънатите над 4,5 км обезопасителни мрежи около трасето. Двата старта ще бъдат излъчени пряко по БНТ1, съответно от 9,55 ч първи манш и от 12,55 ч втори. Гигантските слалома за Европейската купа ще се проведат на писта „Снежанка 2” – Стената. Тя е с дължина 700 м и денивелация от 285м. Обслужва се от нов 4 седалков лифт и ски влек тип “Котва”. От сезон 2010-2011 пистата разполага и с модерно LED осветление за любителите на нощното каране, както и с нова система за изкусвен сняг от 20 стационарни оръдия и последен модел подвижни оръдия на австрийската фирма Sufag.

Вирни се горе