Български принос в астрономическо откритие

Международен екип от астрономи с участието на проф. дфн Невена Маркова от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория – БАН направи неочаквано откритие: във Вселената се раждат много по-голям брой звезди с маси над 30 слънчеви маси, отколкото се считаше до днес!

Тъй като масивните звезди управляват еволюцията на Вселената, това откритие може да има фундаментални последствия за нашето разбиране относно това как първичната Вселена е била трансформирана във формата, в която я наблюдаваме днес.

Откритието бе публикувано на страниците на научното списание Science в първите дни на 2018 г. и веднага привлече вниманието на електронните медии в Англия, Германия и Испания.

Проф. Невена Маркова е единствената българка в международния екип, направил откритието. Всички елементи, които се съдържат в човешкото тяло и нашата планета са резултат от избухването на тези масивни звезди. Затова учените ги наричат „химическите лаборатории на Вселената”. „Това означава много повече метали в космическото вещество в онези ранни етапи на еволюцията, което би повлияло съществено както живота на отделните звезди, така и вероятността да се формират планети около тях”, казва Маркова. А защо не и повече шансове за развитието на живот върху тези планети? Откритието е направено чрез наблюдения на мъглявината Тарантула в Големия Магеланов облак. Професор Маркова и нейните колеги са използвали огромния телескоп на Европейската южна обсерватория. Отсега астрономите по света се подготвят за 27 юли, когато Марс ще бъде само на около 58 милиона километра от Земята. Предишното подобно приближаване беше през август 2003 г.

Вирни се горе