Над 500 излязоха на протест в Смолян

Със скандирания “Смолян, събуди се!","Мафия","Силни сме” над 500 души протестираха в Смолян срещу монополите и ниските доходи

Протестното шествие в областният град тръгна от Родопският драматичен театър,премина през централната част на града и стигна до площад „Свобода". В него се включиха освен много граждани, майки с деца,пенсионери,представители на средния и дребен бизнес и бивши служители на театъра.

Протестът бе организиран от Гражданско движение “ДНЕС”.

Освен срещу високите цени на тока, смолянчани се обявиха против скъпата вода с лошо качество, произвола на банките, поставянето на станции на мобилните оператори на жилищни сгради, закриването на Родопския драматичен театър, липсата на онкоцентър в Смолян,ниските доходи и политическата система през последните 23 години.

„Ние проведохме среща с всички народни представители от Смолян, където поставихме всички наши искания, но за съжаление нищо не се случи и нито един депутат не ни информира, какво от нашите искания е изпълнено", заяви областният лидер на движение “ДНЕС” Ралица Данчева. „Депутатите не правят нищо за нас, защото не им търсим отговорност – ние само ги избираме и след това те отиват от другата страна на барикадата без да мислят за народа", каза Данчева. „Сега, когато сме на улицата, депутатите пак нищо не правят, а само се замерят с компромати, без никой да каже как ще излезем от тежката криза",заяви лидера на движението в Смолян.

"Нас не ни интересуват политическите пристрастия и цветове ,всеки има право на избор. Нас ни интересува каква е цената на тока, каква е цената на водата, какви са цените на услугите на мобилните оператори и най-вече каква е цената на оцеляване в собствената ни държава",каза още областният координатор на движението в Смолян.

Протестиращите приеха и декларация с искания. За Смолянски регион исканията са за премахване на антените на мобилните оператори от жилищните сгради в населените места, изграждане на онкоцентър и възстановяване на Родопски драматичен театър. Протестиращите поискаха още да се намали броя на депутатите, а недоволни граждани заявиха,че са отнети всички социални права на хората и държавата е прогнила във всички институции.

В края на протеста,който продължи близо два часа Ралица Данчева съобщи, че утре ще внесе исканията на смолянчани при президента. В зависимост от това какъв ще бъде отговорът, ще стане ясно ще има ли нови протести в Смолян.

Вирни се горе