Смолян се поклони пред подвига на героите на Родопската Шипка

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх , 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина.

Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Иван Марински. Слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, произнесе директорът на Държавния архив в Смолян Зоя Начева. Тя проследи хода на Балканската война през 1912 г., като припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец полк. Владимир Серафимов. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. С тези думи полк.Серафимов остава в сърцата на родопчани. Храбростта и себеотрицанието на средногорци, изумили турските батальони и ги обърнали в панически бяг. 57 юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. С тяхната кръв е напоена земята на върха. Паметникът Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои, а някогашното село Аламидере носи с гордост името на полк. Серафимов. Признателните родопчани през 1932 г. поемат инициативата за събиране на волни пожертвования за издигане на паметник на падналите герои в Балканската война. През същата година е направена и първата копка, на която присъства полк. Владимир Серафимов, а на 12 август 1934 г паметникът е тържествено осветен, но за съжаление тогава полковникът вече не е сред живите. Сега на кота 1311 извисява снага величествен паметник на признателността към безпримерния героизъм и жертвите на 21-ви Средногорски полк за свободата на родопчани“, посочи в словото си Начева. Тя подчерта, че последващите бойни действия на полка показват и доказват достойнствата на средногорци и на техния командир полк. Владимир Серафимов, потомък по бащина линия на Васил Левски и една от онези редки личности, чийто характер съчетава безспорните качества на талантлив офицер и пълководец и добродетелите на човек, непогазващ за нищо земно вековечните библейски принципи за морал и справедливост.

„Днес, когато отново се прекланяме пред подвига на средногорци, донесли свободата на Родопите и на нашия град, нека сведем глави и отдадем почит на всички онези българи, които преди 106 години дадоха живота си, защото вярваха, че България си заслужава. Поклон пред силата на волята на тези смели воини, които без колебание отдадоха себе си в името на нашата свобода“, каза още Начева. Пред подвига на героите се поклониха депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, заместниците му Адриан Петров, Владимир Гърбелов, кметът Николай Мелемов , председателят на Общинския съвет инж.Данчо Киряков, секретарят Момчил Николов, общински съветници, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Бяха поднесени венци и цветя пред паметника –костница в знак на признателност към героите, донесли на щиковете си Свободата на Родопите. Днес е кулминацията на честванията повод 106 години от Освобождението на Родопите и Балканската война. Днес Смолян празнува!

Вирни се горе