“За народното творчество” на Камен Донев

“За народното творчество” на Камен Донев

Спектакълът на Камен Донев “За народното творчество” ще се играе на смолянска театрална сцена “Николай Хайтов” на 26 март от 19 часа.

„За народното творчество“ е авторски спектакъл на Камен Донев,с много песни, танци, импровизации и примери от живота.

Сценографията е на Ралица Русева,костюми Паша Нешкова,по музика на Камен Донев и Кирил Добрев,а хореографията е на Ивайло Иванов.Аранжиментите на песните са на Дани Милев.

Народното творчество е творчество, което се създава от народа. То се ражда основно по селата, т.е. извън града. Но и това, което се ражда в града, пак може да се каже, че е народно творчество, защото хората в града обикновено са от селата.

Това се вижда най-добре през почивните дни, когато те отиват в селата, а хората от селата в събота и неделя посещават града, за да продават това, което отглеждат в самите села, и да си закупят от града онова, което съответно в селата липсва. Така нареченият народен творец заучава, помни, изпълнява, но също така той трябва да интерпретира, фантазира и дообогатява основно с любов и от все сърце да предава на своите наследници дообогатеното.

Важното обаче е, че в народното творчество никой не иска да развали направеното,а обратното – да го направи по-хубаво. Просто като боб.

Темата, с която ще се занимаем, е: преоткриването на народното творчество и широкото му прилагане в ежедневието за подобряване здравето, работоспособността, общуването и почивката на хората. Народните песни и танци могат да помогнат за справянето с житейските несгоди, стреса, самотата, скуката, проблеми с двигателно-опорния апарат, умората, негативните емоции, общуването. Както и да се приложи в целия диапазон на работната седмица, двата почивни дни и отделеното време в личен план.

Вирни се горе