Ягодов чийзкейк без печене

Ягодов чийзкейк без печене

Предлагам един лек и бърз десерт.Сега е сезонът на ягодите,но този десерт може да се приготви с почти всеки плод според предпочитанията.

Продукти:

  • 1-2 чаши трохи от маслени бисквити,количеството зависи от това колко дебел искате да е слоя на бисквитения блат.Аз използвах бисквити “Роден край” с масло на Престиж-1 пакет

  • 250 грама крема сирене – например “Филаделфия”

  • 175 грама заквасена сметана /аз използвах "Pilos"/може и друга опаковка от 200 гр.

  • 50 грама захар

  • 300 грама ягоди + 2 с.л.захар+300 мл вода+ 2 с.л. лимонов сок

  • Желатинът – 1 пакетче

  • 3 с.л. студена вода

  • 75 грама масло, разтопено

Приготвяне:

  1. Смилат се бисквитите в кухненски блендер. Добавя се разтопено масло и отново се смила, докато се получи еднородна смес.Маслото може да се добави и на ръка,като се бърка с вилица.Бисквитените трохи трябва да поемат равномерно маслото.С помоща на лъжичка се разпределя сместа в чашките и се притиска към дъното.Оставят се чашите в хладилника докато се подготвят останалите съставки.Това после ще скъси времето за стягане на крема.

2.Накисва се желатина със студената вода и се разбърква.

  1. Смесват се крема сиренето, сметана и захарта в купа,до еднородна кремообразна смес.Поставете в хладилника.

4.Приготвя се ягодовия сок:

В тенджерка се поставят ягодите,добавят се захарта и водата.Варят се докато се стопи захарта и ягодите поомекнат -гледа се колкото е възможно по-малко да се варят и да не сменят цвета си.Леко се пасират с ръчния пасатор за картофето пюре или с вилица.Сипва се лимоновият сок.Прецежда се.Добавя се накиснатия желатин и се бърка докато се стопи.Леко охладете.Отделя се 2/3 от тази смес за отгоре-оставете на хладно.1/3 се добавя към сместа с крема сирене. Разбърква се внимателно, докато се получи еднородна смес.

5.Горната смес/с крема сиренето/ се разпределя върху бисквитените подложки.Отново се връщат в хладилника за още около 10 минути.Тъй като чашките са вече добре охладени,сместта бързо ше се стегне.

6.Като се уверите, че е добре стегнато се изсипва заделената 2/3 част от ягодовия сок като трети слой. Внимавайте, слоевете да не се смесят.Ако използвате голяма кръгла подложка,този слой ще е съвсем тънък.

  1. Отново поставете в хладилника до пълното стягане -при мен около 1 час беше напълно достатъчно.

8.Украсете с ягоди или с парченца плод, от който сте използвали в този момент.Може само с клонче мента.

Вкусно с Бети

Вирни се горе