Тирамису в червено

 Тирамису в червено

Продукти за тестото

4 яйца

1 ч.ч. захар

1 ч.ч. брашно

ванилия

червена хранителна боя

Крем

250 г маскарпоне

140 г пудра захар

2 яйца

ванилия

5 г желатин

1/2 ч.ч. замразени или пресни малини

Глазура

1 ч.ч. замразени или пресни червени плодове

5 с.л. захар

5 г желатин

Приготвяне

  • За блата разбийте на пухкав крем яйцата, ванилията и захарта докато утроят обема си. Към края на разбиването прибавете боята. Определете наситеността на цвета сами. Постепенно прибавете пресятото брашно като бъркате внимателно с лопатка. Постелете правоъгълна тава с хартия за печене и изсипете пандишпановото тесто. Загладете и изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 170* фурна.

  • За крема разбийте на сняг белтъците. Постепенно прибавете половината пудра захар и доразбийте докато получите твърди връхчета. В отделен съд разбийте на пухкав крем жълтъците с останалата захар и ванилията. Към тях прибавете маскарпонето и разтворения на водна баня желатин. Разбийте за кратко с миксер. Внимателно прибавете разбитите белтъци като бъркате с лопатка. Не слагайте повече желатин, кремът трябва да е леко стегнат и да се запази пухкав, а не да стане на желе. Ако се притеснявате от консумацията на сурови яйца може да разбиете белтъците на сняг като им прибавите на тънка струйка захарта, направена на горещ сироп, а жълтъците с останалата захар разбийте на водна баня.

  • За глазурата размразете плодовете и отцедете сока им. В него разтворете желатина на водна баня. Смесете го с плодовете, прибавете захарта и оставете глазурата да изстине и леко да стегне. Ако ползвате пресни плодове разтворете желатина в няколко лъжици захарен сироп и след това го смесете с плодовете.

  • Постелете дъното и стените на правоъгълна торта за кекс или терин с найлоново фолио. Сложете блата вътре така, че да покрие добре цялата повърхност. Отрежете излишния блат.

  • Сипете крема като тук там сложите в него малините. Ако ползвате замразени плодове първо ги размразете и отцедете.

  • Отгоре захлупете сладкиша с парче от останалия блат. Крайчетата от него приберете във фризер. По-късно може да ги ползвате за друг сладкиш или крем. Притиснете добре горната част на сладкиша, увийте цялата форма в найлоново фолио и я оставете в хладилника поне за 4 -5 часа.

  • Извадете сладкиша от формата с помощта на фолиото и го обърнете в продълговата чиния. Отгоре нанесете глазурата и сервирайте. Да ви е сладко!

Вирни се горе