Тиквички по гръцки

Тиквички по гръцки

Необходимите продукти:

3 тиквички

1 супена лъжица бяло брашно

1 супена лъжица царевично брашно

олио за пържене

лед

За соса:

1 чаена чаша кисело мляко

2-3 скилидки чесън

½ връзка копър

Необходимо време за приготвяне:

20-30 минути – 6 порции

Рецептата за тиквички по гръцки в три стъпки:

За да станат тиквички по гръцки истински тиквички по гръцки, а не просто пържени тиквички е необходимо на първо място да нарежете тиквичките на възможно най, най-тънки ленти. Много лесно това става, ако нарежете тиквичките с белачката за зеленчуци. В голяма купа сложете студена вода и 10-15 кубчета лед, след което сложете нарязаните на възможно най-тънко тиквички. Поръсете дъното на тенджера с малко от смесените брашна, отгоре сложете от тиквичките, отново малко от брашното, отново тиквички и така докато свършат. Много важно е да ползвате смес от бяло и царевично брашно, тъй като царевичното брашно е по-едро и тиквичките стават по-хрупкави благодарение на него. Сложете капака и като хванете здраво тенджерата, заедно с капака ги разтърсете добре, така че тиквичките отвсякъде да се овалят в брашно.

Пържите тиквичките в дълбок тиган или тенджера в голямо количество олио, като след като ги изпържите и от двете страни ги наредите в чиния, в която предварително сте поставили домашна хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

Забележка: Тиквичките по гръцки трябва да сервирате веднага, защото ще се отпуснат, няма да бъдат вече хрупкави и ще се превърнат в обикновени пържени тиквички.

Може да приготвите към тях и млечен сос. Счукайте скилидките чесън, заедно с 1 кафена лъжица сол. Към тях добавете нарязания копър и разбъркайте. Накрая добавете и киселото мляко и отново разбъркайте добре.

Вирни се горе