Тайната на вкусния свински джолан

Тайната на вкусния свински джолан

Свинският джолан е изключително апетитно ястие, стига да знаете как да си го приготвите. Една от най-големите трудности, пред която ще се изправите, е намирането на самия джолан. Той трябва да е максимално голям, правилно изрязан с формата на пресечен конус и задължително с кожа по него. Тя се препича, а месото отдолу остава сочно.

Готвенето на месото започва от предната вечер. Ще са ви необходими: масло, сол, червен пипер, черен пипер, лют червен пипер и чесън на прах.

Начин на приготвяне:

2-3 с.л. червен пипер, 2-3 с.л. сол, 1 с.л. черен пипер, 2-3 с.л. брашно, 1 ч.л. лют червен пипер се смесват в купичка до получаване на хомогенна смес. С пръсти се взима по малко от нея и се втрива в джолана. Добре е да се наблегне на пресечените части на конуса. Там ароматите най-добре проникват през мускулните влакна във вътрешността. Кората също се покрива плътно със сместа. На няколко места се намазва и с по малко масло, като не се прекалява, за да не стане прекалено мазно.

Добре натритият джолан се поставя в дълбока тава с горната част на конуса нагоре. Широката страна на джолана трябва да прилепне за дъното на тавата, за да не изсъхне вътрешността му. Съдът задължително трябва да се затвори с плътно прилепващ капак. Така се оставя да престои поне за едно денонощие в хладилника.

На вторият ден от приготвянето джоланът се вади от хладилника точно 5 часа преди желаното за консумиране време. По ръба на тавата много внимателно и на тънка струйка се налива на дъното не повече от 2/3 пръст вода. Внимава се да не се отмият подправките. Самото месо не се залива с вода.

Джоланът се слага в предварително загрята фурна на 140 градуса. Пече се 4 часа на затворен капак. Когато водата се изпари, се отваря капакът и се пече около 30 минути, за да стане хрупкава кожичката.

Готовият джолан е крехък и сочен. Отцежда се от мазнината. Сосът, който се отделя, се сервира отделно в сосиера. С него може да се полива гарнитурата.

Вкусният свински джолан се сервира с грах, задушен в масло. Подхожда си с обилни количества червено вино.

Вирни се горе