Плодова торта с бъз

Плодова торта с бъз

Продукти за блата

1 яйце

100 г захар

50 мл олио

100 г кисело мляко

1 ч.л. настъргана лимонова кора

ванилия

250 г брашно

1/2 ч.л. бакпулвер

1 каф.ч. сок от бъз за сиропиране на блата

Продукти за крема

400 г фина неовкусена извара

400 г заквасена сметана

200 г гъсто кисело мляко

200 г пелте от бъз

ванилия

захар на вкус

1 каф.ч. сок от бъз

20 г желатин

За гарниране

плодове по избор

1 каф.ч. сок от бъз

10 г желатин

Приготвяне

  • За блата разбъркайте яйцето, захарта и ванилията. Добавете млякото, олиото и лимоновата кора. Накрая смесете всичко с брашното и бакпулвера. Разбъркайте отново и сипете тестото в тортена форма 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 20 минути.

  • За крема разбъркайте добре изварата, сметаната, млякото, ванилията и пелтето. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете захар. Разтворете желатина на водна баня в 1 каф.ч. сок от бъз. Сипете го в крема и разбъркайте енергично.

  • Сложете блата в равна тортена чиния и го сиропирайте. Стегнете го с подвижен ринг. По стените от вътрешната страна на ринга сложете лента ацетатна хартия. Ако нямате такава може да ползвате ленти, които сте изрязали от най-обикновени пластмасови папки от книжарницата. Върху блата сипете крема докато е още течен и приберете тортата за няколко часа в хладилника докато се стегне добре.

  • Върху желирания крем подредете различни плодове. Намажете помежду им желатин, разтворен на водна баня в сок от бъз, за да се споят добре. Приберете отново тортата в хладилника за още няколко часа. Преди сервиране отстранете ринга и лентата ацетатна хартия. Освежете с листенца босилек или мента. Да ви е сладко!

  • Ако нямате пелте от бъз може да овкусите тортата със сипор или сок от бъз. Препоръчвам за по – добро качество на крема да се използва рикота или кварк, вместо обикновена извара. Ако желаете, за повече свежест може да панирате блата на тортата с натрошен суров шам фъстък.

Вирни се горе