Пилешка супа по селски

Пилешка супа по селски

Необходими продукти за 4 порции:

1/2 пиле (600 г)

1 глава лук

50 г корен от целина

1 морков

30 г краве масло

2–3 домата

1/4 връзка магданоз

2–3 стръка целина

1 к. ч. фиде

5–6 зърна черен пипер

1 1/2 ч. л. сол

за застройката:

1 жълтък

1 к. ч. кисело мляко

Начин на приготвяне:

  1. Пилето се реже на 4 парчета и се измива. Поставя се в тенджера и се залива с 2 л студена вода. Кипва се и след като се отпени, се слага черният пипер.

  2. Магданозът се измива, листата се отделят, а стеблата заедно със стръковете целина се завързват с конец и се добавят в тенджерата. Прибавят се лукът и целината, нарязани наситно. Посолява се и се вари още 30 минути на тих огън под капак.

  3. Морковът се настъргва на ренде и се запържва в тиган с предварително сгорещеното масло за около минута. Слагат се обелените и нарязани наситно домати и също се запържват за минута.

  4. Пилето заедно с магданоза и целината се изваждат от тенджерата. В нея се изсипват задушените моркови и домати и се варят около 15 минути. Пилешкото месо се накъсва на дребни парченца и се връща в тенджерата. Накрая се добавя фидето и след още 5–6 минути тенджерата се оттегля от огъня.

  5. Жълтъкът и киселото мляко се разбиват в купичка и постепенно се наливат 2–3 черпака от бульона. Разбърква се и застройката се изсипва в тенджерата на тънка струйка. Поръсва се с нарязаните листа магданоз и се сервира.

Вирни се горе