Момчилова крепост

Момчилова крепост

Момчилова крепост е с изходна точка гр. Смолян, поемате през кв. Устово, по пътя за Мадан. След Подвис свивате на ляво в посока село Ряка, а малко по-нататък отново на ляво отбивате за село Градът. С кола или автобус стигате до приемният център в подножието на крепостта, разположен на 1.6 км от с. Градът. В него можете да разгледате фотоизложба посветена на историята на мястото и археологическите проучвания. От там по горска пътека се изкачвате до входната кула-порта при северната стена на крепостта, които са най-добре запазени и частично реставрирани. Установено е, че укрепителното съоръжение наследява тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр.

То е разположено на най-високата точка в землището на крепостта и от него се разкрива 360 градусова панорама – към вр. Голям Перелик, кулата “Снежанка на Пампорово,националната астрономическа обсерватория “Рожен”, връх Свобода. Оттук се виждат и скалните зъбери, върху които са разположени другите две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север: крепостта “Калето” в местност Турлука, северно от гр. Смолян и крепостта "Козник” – южно от гр. Рудозем.

След като се насладите на панорамата, върнете се при беседката и тръгнете по изградената естакада, следваща трасето на изсечения в южното подножие скален път, опасващ крепостта по нея се стига и до стената за алпийско катерене. На разположение на туристите от началото на м. април до края на м. октомври в приемният център в подножието на крепостта са екскурзоводите. Целогодишно работи и информационният център за обекта, разположен на втория етаж в сградата на кметството в село Градът.

Лесно ще я откриете по двата билборда за крепостта, разположени пред сградата. В центърът можете да получите информационни материали и да разгледате витрините с находки от археологическите проучвания на обекта. Ценните находки от него са изложени в експозицията на Регионален исторически музей „Стою Шишков”- гр. Смолян.

Вирни се горе