Мемориална музейна сбирка “Ласло Наги” - Смолян

Мемориална музейна сбирка “Ласло Наги” - Смолян

Мемориална музейна сбирка “Ласло Наги” – Смолян кв. Райково, ул. “Чешитска”

Работи по заявка на тел. 0301/62727.

Открита на 30.X.1981 г. в Гьорджевата къща (в кв. "Райково"), паметник на родопската архитектура от XIX в. Разполага с 200 кв. м изложбена площ, многофункционална сграда с 50 места и кинокабина.

Сбирката представя Ласло Наги (1925-1978), изтъкнат унгарски поет, публицист, преводач на български народни песни и поезия, художник, носител на Международна Ботевска награда (1976), почетен гражданин на Смолян (1976). Голямата заслуга на Ласло Наги към България и Родопите е, че прави достъпна за унгарската читателска аудитория нашата песен и най-хубавото от българската поезия. Чрез ръкописи на поета, преводи, рисунки, лични вещи и снимки е показана дейността на Ласло Наги в България от края на 40-те години до 1978 г. – студентските му години, първи пътувания из България и изучаване на нейното културно наследство, срещи и трайни връзки с български поети и писатели в Смолян и Родопите.

На входа на къщата е монтиран бронзов барелеф на Янош Орос – “Поетът с цвете”. Дар е от Унгарското посолство, с чието съдействие са получени повече експонати и е обзаведена традиционна селска стая от родния край на Ласло Наги. В дворното пространство е показана тематична колекция “Ласло Наги в творчеството на българските художници” от живописни, графични и скулптурни творби. Периодично в адаптираната за временни изложби зала се излагат тематични колекции, между които рисунки и скици на Ласло Наги, графики на Шандор Лазар по стихове на Ласло Наги и др.

Вирни се горе