КЮНЕФЕ - божествен десерт от турската кухня

КЮНЕФЕ - божествен десерт от турската кухня

Ето какво ви е нужно, за да опитате и вие тази пищна турска сладост:

60-80 г суров кадаиф, на турски – tel kadayif

250 гр или 2 торбички от по 125 гр сирене Моцарела, за всяка порция по топка моцарела-може и по-малко, но аз го обичам с богат вкус на сирене

4-6 ч.л. масло

1 ч.ч.захар

1 ч.ч.вода

сока на 1/2 лимон

25 гр суров шам-фъстък

2 с.л. каймак или заквасена сметана

Най-сложното нещо е намирането на този суров кадаиф, ноооо....който търси, намира.... Задължително трябва да е суров, с този който продават по нашите магазини, вече изпечен – не става! И после следва по-забавната част.Откъсвате си колкото ви е необходимо от кадаифа и много хубавичко буквално да го разчепкате. Както бабите ни са чепкали вълна.... Той иначе е спластен, а трябва да стане като топка пухкав памук, да се отделят всички кадаифени конци.

Най-напред се сварява сиропа – по една чаша захар и вода. Вари се 10-тина минути и той става гъст петмез.Оставя се да се охлади и се сипва прясно изцеден сок от лимон. Аз обичам да е по-киселичък, затова слагам сока на половин лимон. Можете да капнете малко сок и после да опитате и добавяте толкова, колкото да задоволи вашият вкус. Запомнете правилото – СТУДЕН СИРОП НА ГОРЕЩ КАДАИФ! Когато съм сигурна, че сиропа е охладен започва същинското приготвяне на Кюнефето. Слагам една част от разчепкания кадаиф на дъното на малко тиганче, онова дето е за едно яйце на око. Но предварително обилно съм го намазала с масълце. Притискам много здраво отгоре с пръсти, да слегне. След това накъсвам равномерно топката моцарела- на малки парченца, но да има навсякъде. С по 1 топка на порция става много богато моцарелено, разтопено и разтягащо се като локум. По заведенията в Бг, там където съм яла кюнефе, сиренцето е силно икономисано и едва загатното и това просто похабява десерта. Притискам хубаво и моцарелата и върху нея наръсвам още един слой кадаиф. Отново притискам. Значи целият кадаиф от 60-80 гр., на око трябва да си поделите на 4 равни части, така че да има за двете порции.

Слагам тиганчето на котлона и включвам, но да не е на най-силно, за да не прегори – бавно да се запича, за да стане хрупкаво.... За секунди отдолу започва да се запича, и изваждам в чиния. Намазвам пак обилно с масло тиганчето и връщам кюнефето от другата му страна. Така докато прецених, че вече е достатъчно златисто и хрупкаво. Ако имате 2 такива тиганчета, за да ги правите едновременно- супер!

Изваждам в чиния.Заливам с около 4-6 супени лъжици от сиропа, който напълно се е сгъстил при охлаждането. Поръсвам отгоре с натрошен /не смлян/ шам-фъстък и по желание топка каймак или заквасена сметана. И сервирам...... прилича ви на калорийна бомба…? О да, да, прилича, и си е такава, но пък.....божествено вкусна!

Вирни се горе