Козунак

Козунак

Продукти

7 яйца

400 г захар

300 мл хладко прясно мляко

60 г прясна мая

сок и настъргана кора от 1 лимон

2 ванилии

1/4 ч.л. сол

около 1.2 кг – 1.4 кг брашно

120 г течна мас

230 г течно масло

Пълнеж

локум, захаросани портокалови кори, сладко от зелени смокини, стафиди, орехи.

Приготвяне

  • Разтворете маята в около 100 мл прясно мляко, подхранете я с 1 ч.л. захар и добавете малко брашно. Разбъркайте на гладка каша с гъстотата на плътно палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа и го оставете на топло да втаса.

  • Разбийте добре яйцата със захарта и към тях добавете останалото мляко, сока и кората на лимона, ванилията и солта. Сипете шупналия квас и разбъркайте добре.

  • В голяма тава или на работния плот сипете 1 кг брашно. Оформете кладенче и сипете яйчната смес вътре. Започнете да месите тестото като постепенно си прибавяте по малко от останалото брашно. Трябва да получите меко тесто, което да не лепне по ръцете ви.

  • Смесете двата вида стопена мазнина и с непрекъснато примесване започнете да я прибавяте към тестото докато се поеме цялата. Месете дотогава, докато усетите как тестото става жилаво и започват да се получават въздушни мехури. Ако имате машина за хляб може да направите целия процес в нея като след основното омесване наливате на малки части мазнината. От това количество тесто обикновено стават от 4 до 6 козунака, но това зависи от големината им. Аз обикновено правя половината доза за да ми е по-леко на ръцете докато меся, тъй като нямам кухненски робот или машина за хляб.

  • Сложете омесеното тесто в достатъчно голям съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло да втаса. Обикновено това отнема 2-3 часа.

  • След като тестото втаса може да направите от него козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки. За класически плетен козунак с плънка откъснете три еднакви топки тесто и ги разточете върху намазан с масло плот на дълги правоъгълни парчета. Поръсете ги с плънката. Разбира се, може да сложите и друг пълнеж какъвто обичате най-много.

  • Завийте лентите на рула и ги усучете.

  • Сплетете ги на плитка и поставете козунака в намазана с масло подходящя правоъгълна форма с високи стени. Аз ползвам формичка за кекс. Покрийте козунака с кърпа и го оставете на топло да втаса отново за около 1 -1,5 часа.

  • Намажете козунака с разбито яйце. Класическата украса е да го гарнирате с цели белени бадеми и да го поръсите с кристална захар, но може да ползвате и друг вид цветна захар.

  • Загрейте фурната на 150* и първоначално печете козунака на тази температура около 40 мин. Покрийте го с фолио за да не прегаря повече отгоре и го доизпечете за още около 20-30 мин. Напомням, че времето за печене зависи от големината на козунака. Може да направите козунак с форма на цвете. Завивате тестото на кифли, които подреждате в кръг. Този козунак става по-нисък и малък и иска по-малко време за печене.

  • А ето и едно усмихнато локумче. Да ви е сладко и светъл Великден!

Вирни се горе