Гризини от качамак

Гризини от качамак

Продукти

\=====

2 ч.ч. вода

2/3 ч.ч. царевичен грис за качамак

2 с.л. зехтин

сол на вкус

1 ч.л. сухи подправки по избор

Приготвяне

  • Кипнете водата заедно със зехтина, солта и подправките. Постепенно сипвайте по малко от качамака като бъркате непрекъснато на среден огън. Варете 2 – 3 минути, не са нужни повече. Трябва да получите гъста смес.

  • Сипете горещия качамак в голям пош с гладък накрайник. Ако ползвате найлонов пош за еднократна употреба отрежете върха му и шприцовайте направо през него, не е необходимо да слагате накрайник.

  • Постелете тава с хартия за печене и шприцовайте дълги и тънки гризини. Направете ги с дебелина и дължина каквато вие прецените. Сложете си кухненски ръкавици, защото сместа е гореща и ще ви изгори. Нужно е да оформите гризините докато качамака е горещ. Много бързо изстива и след това не може да се шприцова добре. Но не се притеснявайте, ако ползвате ръкавици няма да ви пари. За ваше удобство може да разделите сместа на две части. Ако е количеството в поша е по-малко се работи по-лесно и бързо.

  • Изсушете гризините в слаба фурна, загрята на 80*. Сушете около 40 минути. Проверявайте периодично твърдостта им. В края на сушенето увеличете фурната на 150* и запечете за няколко минути. Може да оставите гризините по-меки, а може да ги направите и много твърди. Това зависи от вкуса ви. Вкусът на гризините е много приятен, подправките ги правят пикантни. Стават твърди, леко жилави, не са крехки като от брашно. Сервирайте с различни сосове или дипове, а защо не и само така?

Да ви е сладко!

Вирни се горе