Доматена тарта

 Доматена тарта

Продукти:

Тесто

300 г брашно

1/4 ч.л. сол

1/2 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сода бикарбонат

хладка вода за меко тесто

Пълнеж

500 г чери домати

2 скилидки чесън

сол и черен пипер на вкус

2 – 3 с.л. зехтин

листа пресен босилек, розмарин

Сос бешамел

25 г масло

25 г брашно

300 мл горещо прясно мляко

сол и индийско орехче на вкус

100 г настъргано ароматно твърдо сирене

Приготвяне:

  • Смесете брашното със солта и двата вида набухвател. Постепенно добавете хладката вода докато омесите гладко, меко тесто. Тестото трябва да е еластично и да не лепне. Завийте го в найлоново фолио и го оставете да се отпусне за 15 минути.

  • Намажете форма за пай или малка тавичка с масло и поръсете с брашно. Разточете тестото на кръг, малко по-голям от формата. Поставете го вътре и оформете ръб по стените на формата. Надупчете с вилица и изпечете основата до бледо розово в загрята на 180* фурна за около 10 минути.

  • Загрейте зехтина. Нарежете доматчетата на половинки, а по-малките оставете цели. Запържете ги за няколко минути, добавете нарязания чесън, и овкусете със сол и черен пипер.

  • За бешамела запържете брашното в маслото и наведнъж излейте горещото мляко. Разбъркайте енергично и подправете със сол и индийско орехче. Накрая прибавете настърганото сирене.

  • Изсипете доматите върху леко изпечената подложка. Накъсайте листата на босилека и розмарина и ги поръсете отгоре. Може да ползвате други подправки по ваш вкус.

Вирни се горе