Домашни еклери

Домашни еклери

Необходими продукти:

120 мл прясно мляко,

120 мл вода,

120 г масло,

1 с.л захар

щипка сол,

130 г брашно,

4 яйца – по-едри

Начин на приготвяне:

На котлон загрявате прясното мляко, маслото, захарта, солта и водата. През това време включете фурната да загрява на 200 градуса. Когато маслото започне да се разтапя и млякото постепенно да завира, трябва да изсипете брашното в тенджерата, да я отдръпнете от котлона.

Започнете да бъркате сместа с дървена лъжица продължително време и енергично, за да се уеднакви брашното с останалите продукти и да няма топчета. Следва да върнете сместа на котлона, за да се изпари течността, която е останала в тенджерата.

После слагате тестото в друг съд и го оставяте известно време да се охлади. Когато е вече с нормална температура, започнете да добавяте яйцата. Солени еклери

Тънкостта тук е, че след всяко прибавяне яйце трябва хубаво да омесвате, за да ви е по-лесно. След като сте добавили и четирите яйца хубаво отново уеднаквете тестото и го сложете в шприц с подходящ накрайник.

Задължително сложете на дъното на тавата хартия за печене и започнете да ги шприцовате като не забравяйте между всички еклерчета да има достатъчно голямо разстояние. Слагате ги в предварително загрятата на 200 градуса фурна и ги намалявате след 15 минути на 180 градуса.

След като сте намалили фурната е нужно да се пекат още около 15 минути. След като сте ги изпекли трябва да изстинат, за да можете да ги напълните с крема, който сте си подбрали.

Пълнежът на еклерите може да бъде плодов, само сметана, шоколадов, дори можете да си ги направите солени с плънка от майонеза и подправки.

Домашните еклери не са трудни за приготвяне, но си има правила, които е добре да спазвате, за да се получат малките сладки изкушения. Когато ги печете не бива да отваряте фурната постоянно да ги преглеждате.

Друга важна част е при слагането на яйцата – в първия момент, когато разбъркате готовото тесто с яйцата, цялата смес няма да изглежда добре. Необходимо е хубаво да я забъркате, за да се уеднакви. Освен това, яйцата са задължително стояли известно време на стайна температура.

Още едно от златните правила за сполучливи еклери е да сложите еклерите във фурна първоначално силна, а по-късно да намалите. Да разгледаме сега една интересна рецепта за домашни еклери

Вирни се горе