Златоград кани на Трифониада

Златоград кани на Трифониада

По традиция Културният календар на Етнографски комплекс Златоград започва с отбелязване на празника на виното „Трифониада“. На 12 февруари, събота от 11 часа на мегдана в Стария град ще се проведе ритуала по зарязване на лозята, а местни и гостуващи майстори на виното ще имат възможност да представят свои продукти, като най-добрият ще бъде удостоен с грамота и награда. За всички посетители ще има дегустация на вино, поднесено лично от Бога на вълшебната напитка „Дионис“, мезета и местен фолклор. Гостуващи винарски изби ще представят своите продукти, а голямата награда – съд за ферментация и съхранение на вино с обем 200 л, ще бъде осигурена от винарска изба от село Устина. И тази година любителите винопроизводители ще участват и за наградата на публиката – печено прасенце, осигурена от Етнографски комплекс Златоград, като условието за участие е да се предостави минимум 3 литра вино за дегустация.

До момента са се записали за участие около 20 непрофесионални винари. Регистрацията на участниците се извършва в Археолого-етнографския музей до 10.30 часа на 12.02.2022 г.

Празника ще продължи и вечерта в ресторант „Александър“ с музикална програма, диджей и дегустация на вино, съобщиха от комплекса.

Вирни се горе