Златина Узунова: „Заредена съм с много енергия и мога още много да дам на публиката и на децата, с които работя“

Златина Узунова: „Заредена съм с много енергия и мога още много да дам на публиката и на децата, с които работя“

За своя 60-годишен юбилей родопският славей Златина Узунова ще подари за смолянчани концерт-спектакъл под мотото „45 години песен“.

На сцената ще видим опита и младостта – ФA „Poдoпa“, 101 ĸaбa гaйди, oĸтeт „Hиĸoлa Keнов“, фopмaция „Haдeждa Xвoйнeвa“, жeнcĸи xop „Aтaнac Kaпитaнoв“, дeтcĸa фopмaция „Opфeeви звyци“ и cмeceнa фopмaция „Бoйĸa Πpиcaдoвa". За да поздравят Златина, от София ще пристигнат и Големите български гласове.

„Публиката ще се наслади на прекрасни изпълнения. В първата част съм включила две песни от общобългарския фолклор с Големите български гласове и една песен, която ще изпълнят съвместно с ансамбъл „Родопа“. Във втората част ще има нещо, което мисля не се е чувало до сега на смолянска сцена - ортодоксална музика с Големите български гласове. Освен това ще има изненади и с децата, но тях ще запазя в тайна“, каза в интервю за телевизия Фотон-к Златина Узунова.

Вече 45 години Златина Узунова популяризира родопската песен и фолклор не само у нас, а във всяко кътче на света. Наричат я „родопският славей“, макар че тя самата казва, че не се е чувства чак такава голяма звезда. „Родопите имат много славеи и точно това е най-хубавото. Родопските песни са много силни, с изключително широк диапазон, не случайно именно родопска песен, изпята от Валя Балканска лети в Космоса“, посочи именитата певица.

zlatina

На 60 години Златина Узунова заявява категорично, че не се смущава от възрастта си. „Заредена съм с много енергия, чувствам се прекрасно и мога още много да дам, както на публиката, така и на децата, с които работя“, споделя тя. Обича децата и е готова да предаде всичко от себе си и всичко, което знае на тях. Те също я обичат и ценят. „Има деца, които следват моя път и това много ме радва, защото човек трябва да остави нещо след себе си. С тях работя в читалище „Христо Ботев“. За съжаление много малка част от тях отиват в музикално училище или се реализират професионално в тази сфера, защото разбират, че няма бъдеще. Няма пари за култура, ансамблите ни са застаряващи, много малко млади хора постъпват в тях и това никак не е добре“, категорична беше родопската певица.

На въпрос дали се чувства напълно завършена и реализирана Златина Узунова заяви: „В личен план, бих казала да – със сина си, със съпруга ми, с близките ми. Удовлетворена съм от контактите с приятелите ми и колегите ми, с децата и хората от читалище „Христо Ботев“, с които сме заедно вече години наред и се разбираме чудесно. Така че в личен план бих казала, че съм богата и реализирана. В професионален обаче - все още не. Мога още да дам на публиката и на децата ми“.

Популярната родопска изпълнителка е обиколила много места по света. Въпреки множеството си участия, пътувания и концерти, тя винаги се връща в любимата планина и в любимия град. За съжаление обаче не крие, че на Смолян му липсва развитие, а младите хора нямат възможност за реализация. „Родопите са един прекрасен регион. Вярно е, че нямаме производство, нямаме самолети и влакове ..., но пък имаме прекрасна природа, невероятен климат. Родопа планина е толкова мека, толкова прекрасна и толкова неща могат да се правят в нея. Имаме невероятен потенциал, който обаче не е използван на 100 %.“, посочи Узунова. Според нея може да се помисли за развитие на туризма и културата. Емблематичният ансамбъл „Родопа“ е единствен по рода си и неговата дейност трябва да се популяризира с концерти и изяви не само в #Смолян, но и в #Пампорово и в цялата област, а така могат да се привличат и млади хора.

За 60-та си годишнина Златина Узунова си пожелава преди всичко здраве – за себе си и за близките си. „Много от мечтите си съм сбъднала, но пък и аз винаги съм мечтала за реалистични неща. Сега мечтата ми е да виждам всеки ден широката усмивка на сина си. Семейството ми, моите близки и приятели да са здрави, усмихнати, щастливи. Разбира се мечтая в България най-сетне да се променят нещата. Младите да бъдат реализирани и щастливи. Мечтая хората да бъдем по-добри, по-съпричастни и да си помагаме помежду си“.

Cпeĸтaĸълът зa юбилeя нa гoлямaтa нapoднa пeвицa e на 27 май в 19 чaca в зала 1 на РДТ „Николай Хайтов“ Смолян. Toй e пoд пaтpoнaжa нa ĸмeтa нa Cмoлян Hиĸoлaй Meлeмoв и cъc cъдeйcтвиeтo нa фиpмa „Aнpи 64“. „Заповядайте на моя концерт-спектакъл, ще се радвам да отпразнуваме заедно юбилея ми“.

Вирни се горе