Зимните курорти искат 9% ДДС за ски лифтовете и през 2022 г.

Зимните курорти искат 9% ДДС за ски лифтовете и през 2022 г.

Държавата трябва да остави 9% ДДС за ски лифтовете и през 2022 г., за да бъде стимулиран зимният туризъм. Това обяви на „Хотелския форум“ Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД. Ставката за ски услугите е намалена до края на тази година. „Зимният туризъм първи ще понесе сериозни удари от н можем да определим цените на лифт картите заради поскъпването на електричеството", коментира Мариян Беляков. По думите му няма дълъг хоризонт за планиране на зимния сезон.

Според него държавата трябва да поеме такса смет и половината от данък сгради на хотелите за една година, които в момента са непосилни за собствениците, тъй като дори обектите, които не работят, продължават да дължат тези налози. Хотелският бизнес е единственият, който не е подпомогнат от държавата. Беляков обясни, че за зимния сезон основните туристи отново ще бъдат българите. По принцип интерес има от Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия. Огромни запитвания се наблюдават от Полша. Той се надява да тръгнат и чартърите от Ирландия и Великобритания. “Всичко зависи от пандемията, слабата ваксинация, снежната покривка и тока”, подчерта той.

Националният борд по туризъм също вчера обяви, че ще настоява да бъде запазена намалената ставка от 9% ДДС за ски услугите (лифтове), хотелите, туроператорите и ресторантите в бюджета на държавата за 2022 г. Мярката ще подпомогне бизнеса и ще стимулира туризма,пише Travel news.

Вирни се горе