Жителите на Златоград готвят протест, ако кметът не предприеме действия по казуса с ЕТ Иво Топчиев

Жителите на Златоград готвят протест, ако кметът не предприеме действия по казуса с ЕТ Иво Топчиев

През последната една седмица в Златоград разгорещено се водят дебати и дискусии, породени от взетото решение за извършване на обществен превоз на пътници по междуселищната автобусна линия София – Златоград. Припомняме, че на проведения конкурс, с начална дата – 13 април 2023 г., се явяват две фирми, една от които е ЕТ Иво Топчиев (местна фирма с управител Митко Топчиев), а другата е Либърти АП ООД( софийска фирма с управител Александър Цветков, който е бивш министър на транспорта за периода от 2009 до 2011 в първото правителство на Бойко Борисов).

И двете фирми подават предложения по два фактора – технически и ценови, като техническият фактор включва качеството на превозните средства, изпълнението на утвърдените маршрути и др., а ценовият – цената на билета на пътника от началната до крайната спирка.

Комисия, назначена от кмета – Мирослав Янчев, съставена от инж. Цветелина Бодурова (гл. експерт ОП), Ирина Иванова (Директор ИР, ОП, СД и ВО) и Елмира Профирова ( ст. експерт СД и Т) оценява фирма „Иво Транс“ в категория ценово предложение с 20 точки, в техническо – с 13,50 и така общият брой на точките за тази фирма стават 33,50.

Софийската фирма Либърти АП ООД е оценена с 18,02 точки според ценовия фактор и с 48 точки според техническия. Така максималният брой точки на тази фирма става 66,02.

Въпреки дългогодишния опит в тази сфера и предложената с близо 4 лв. по – ниска цена на билета -(33,33лв за ЕТ Иво Топчиев и 37 лв за Либърти АП ООД) , златоградската фирма на Топчиев не успява да спечели конкурса и за изпълнител на тази поръчка е назначена фирмата на Александър Цветков, благодарение на новите и модерни автобуси, които предлагат.

Нека припомним, че базата на фирмата на Иво Топчиев се намира в с. Старцево, при което жителите на селото също можеха да се възползват от услугите им, а сега те ще трябва да слизат до Златоград, за да изпратят багаж или да пътуват до София, Пловдив, Смолян или др.

Междувременно интереса по този казус се засилва, а жителите на Златоград очакват ясна позиция и конкретно становище за несправедливото оценяване и отношение към фирма ЕТ Иво Топчиев.

Голяма част от бившите пътници на местната златоградска фирма изказаха подкрепа към управителя на фирмата и цялото му семейство, като благодариха както за спокойната и сигурна обстановка при пътуване, така и за грижовността и топлото отношение към пътниците през всичките тези години.

Жителите на Златоград и околностите са категорични, че ако не се вземат подходящи незабавни действия, ще организират протест пред общината в подкрепа и защита на бизнеса на ЕТ Иво Топчиев.

Вирни се горе