Жителите на Тикале към Сабрутев: Маркуч има във всяка къща, вода в резервоара няма

Жителите на Тикале към Сабрутев: Маркуч има във всяка къща, вода в резервоара няма

„Момчиловата крепост“ е потънала в мрак“, с тъга констатираха на среща с кандидат-кмета хората в с. Градът

„Основният ни проблем е с водата. Когато кмет беше Данчо Киряков, той изгради резервоар, когато кмет беше Данчо Киряков, но той никога не бе напълнен с вода и стои като паметник – празен“, оплакаха се жителите на смолянското село Тикале пред Стефан Сабрутев – кандидат за кмет от „Движение „Нашият град“.

На срещата с хората, състояла се в помещението, където едно време в Тикале е имало магазин, присъстваха и кандидатите за общински съветници – адв. Елена Даскалова – Радева, Златина Узунова, Георги Кисьов и Христо Станчев. Жителите на селото, което от години се обезлюдява, разказаха за неволите си с водата.

В Тикале всяка къща има маркуч, но дебитът на вода е малък. „Макар да сме близко до Смолян, младите бягат, отиват да живеят в по-големите градове. Какво да правят тук, когато не се знае дали ще имаш вода, или не“, разказаха за болката си хората.

„В селото сега имаме едно магаре, една крава и един кон, а едно време колко животни сме гледали. Имахме и магазин, но вече и него го нямаме. Всичко се унищожи, поминъка, селското стопанство, животновъдството“, каза Венелин Иванов – бивш кмет на селото, в което днес живеят над 70 души.

В съседното село Градът нямат проблем с водата, но пък основното, което кара населеното място да е живо – „Момчиловата крепост“, от повече от години е потънала в мрак. Историческата забележителност, която е най-важният туристически обект в региона ни, е без светлинното шоу и осветление, а Община Смолян нехае и не обръща внимание. „Лятото селото ни се пълни с туристи, искат да разглеждат забележителности, питат за Момчиловата крепост и атракциите, свързани с нея и си тръгват разочаровани“, оплакаха се хората.

Пред жителите на двете села Стефан Сабрутев представи накратко програмата си за управление на общината, в която освен значително подобряване на инфраструктурата, чистотата и достъпа до услуги на местното население, е заложено и развиване на туристическия бранш и културата.

edno

dvr

tri

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пресцентър: "Движение „Нашият град“

Вирни се горе