Жителите на Смолян – вече с по-бърз интернет до края на извънредното положение

Жителите на Смолян – вече с по-бърз интернет до края на извънредното положение

Живот вкъщи- домовете ни се превърнаха в офиси и класни стаи, в тях работим и учим, забавляваме се, пътуваме виртуално, общуваме и виждаме близките си от дистанция чрез екрана на устройствата си. В рамките на един месец животът на всички ни се промени кардинално, а добрата интернет връзка придоби първостепенно значение, за да можем да се свързваме със света.

Добрата новина е, че до края на извънредното положение, клиентите на оптичен интернет от Виваком в Смолян ще могат да ползват скорости до 500 Mbps за download без да плащат допълнително. Телекомът обяви, че увеличава скоростта за всичките си потребители на [https://fibernet.bg/][FiberNet] автоматично, а Смолян е един от 27-те града в страната, в които има изградена оптична мрежа.

Услугата носи огромни ползи за всички в условията на работа и обучение от вкъщи. Клиентите на по-ниски планове вероятно са усетили, че с обявяването на извънредното положение през март, скоростта на интернета у дома вече не е достатъчна за нуждите на цялото семейство.

Ако вашето домакинство е четиричленно, възрастните работят от вкъщи, а децата се обучават дистанционно, ще имате нужда от интернет със скорост над 100 Mbps. Облачните платформи, които в момента се използват за дистанционното образование, изискват висока скорост за качествено видео обучение в реално време, без насичане и губене на връзка. В същото време за видеоконферентна връзка на родителите с техни колеги и обмяната на документи по мейл или в други платформи, също е необходима сигурна връзка. Когато сваляте или качвате файлове в облака, този трафик се приоритизира и всичко друго “страда”. Например, ако искате да качите видео с размер 1 GB и използвате цялата налична скорост това ще отнеме известно време, през което видеото и аудиото, които се изпращат към останалите участници в конферентния разговор, ще насича, защото няма да има достатъчно ресурс за нея. Ако обаче скоростта се увеличи двойно, този проблем автоматично изчезва.

Интернет връзката в момента е основен „съюзник“ и за запълване на свободното ни време, през което всички членове на семейството сърфират в мрежат, ползват социални медии, гледат интерактивна телевизия в HD качество, слушат музика от стрийминг платформи или се забавляват с онлайн гейминг. В обичайните дни преди COVID-19 домашното интернет потребление беше много по-малко и фокусирано предимно вечер или през уикенда, когато сме си вкъщи. А сега всичко се случва онлайн и едновременно.

Увеличаването на скоростта, което осигуряват от Виваком, става автоматично, без нужда потребителите да го заявяват или да предприемат някакви действия. Максимално достижимата скорост е за download при оптична интернет свързаност на физическо ниво между абоната и мрежата, като е възможно да варира. Важно условие за достигане на максималната възможна скорост е клиентското оборудване, крайните устройства и вида на физическа свързаност. За достигане на по-високите скорости, които Виваком осигурява в момента, има определени изисквания, които сa описани на сайта на компанията. Повече информация може да намерите на https://www.vivacom.bg/bg/fibernet

Вирни се горе