Жителите на село Хвойна с безпокойство следят четвърти ден разрастването на пожара

Жителите на село Хвойна с безпокойство следят четвърти ден разрастването на пожара

Жителите на село Хвойна с безпокойство следят четвърти ден разрастването на пожара край селото им. "Няма паника и страх. Всеки обаче се притеснява като вижда как гори гората. Сутрин е задимено. Някои хора слагат маски, за да дишат по-добре. По обедните часове пушекът се вдига и няма задимяване", каза кметът на Хвойна Елена Сивакова. Местните тъжат за изпепелената гора. Всеки се моли да завали дъжд и до сложи край на бедствието. "Снощи се обаждаха приятели, роднини от Пловдив. Там е валяло. Имахме някаква надежда..., но капка дъжд не капна в селото. Пожарникарите даже казват, че само дъжд ще ни спаси", допълни Сивакова. "Аз първия ден бях на терен... страшно е за гледане. Отива си гората! Има много нападали сухи дървета, които в комбинация със смолистия черен бор, горят като факли ", обясни още кметът на Хвойна. По думите й хората в селото запазват самообладание, никой не мислел за евакуация. "Огънят е далече от селото, няма опасност", категорична е Сивакова.

Мъката на местните хора по гората, която обичат и ревностно пазеха от над век, роди тъжна поезия. Гневни са на този, който хвърлил незагасена цигара, без да се замисли и причини такова огромно бедствие. Вече над 1200 декара гора е изпепелена....

ВСИЧКИ СМЕ ТЪЖНИ...

Наистина положението е трагично и всеки човек, който е с активна гражданска позиция го боли! Всеки помага с каквото може!

Вирни се горе