Жителите на Община Доспат излизат на ефективен протест

Жителите на Община Доспат излизат на ефективен протест

Жителите на Община #Доспат излизат на ефективен протест, съобщават от местната управа. Хората са недоволни от малките разрешени количества дърва за огрев за местното население. От общинската управа съобщават, че в администрацията е постъпило заявление от Инициативен комитет. В него те уведомяват, че на пети юли от 11.00 часа ще затворят пътя Доспат-Девин в района на разклона за с.Късак. За блокадата са уведомени органите на реда. От Инициативния комитет призовават всички недоволни да подкрепят протеста, като се присъединят към блокадата на пътя.

Зам.-директорът на ЮЦДП-Смолян Асен Карабов заяви за СмолянБГвести, че знаят за недоволството на хората и предстоящия протест. Той обясни обаче, че още в края на миналата година Народното събрание прие промяна в Закона за горите. Според новостите на едно домакинство се полагат само до 10 пространствени кубически метра дърва за огрев. Преди промяната всяко домакинство е имало право пак на десет кубика, но плътни. Те всъщност се равняват на около 16-17 пространствени кубически метри. Това напълно задоволявало потребностите на хората. Карабов припомни, че списъците със заявилите дърва за огрев от горските стопанства минават през общините. Срокът за подаването на заявления вече изтече и много хора са го изпуснали, което от сега се явява като проблем, допълни още Карабов.

През отминалата зима много смолянчани останаха без дърва за огрев заради тази промяна. В цели общини хората протестираха срещу малките количества дърва, които им се полагаха. Това пък от своя страна породи спекула на пазара и кубик букови дърва достигна до 180 лева. Дали управляващите органи ще решат своевременно проблема или се очертава поредната трудна зима за родопчани, предстои да разберем.

Вирни се горе