Жители на Загражден блокират пътя Смолян – Пловдив

Жители на Загражден блокират пътя Смолян – Пловдив

Инициативен комитет, подкрепен от “Сдружение горди Загражденци”- с.Загражден в община Баните заплашват с блокада на пътя Смолян-Пловдив. Причината, е че повече от 56 – години чакат да се довърши пътя Загражден – Белица. Те организират протестното мероприятие на 4 юни от 11 ч., като блокирането на пътя ще бъде в района на разклона за Лъки, съобщиха от Сдружението. От Агенция „Пътна инфраструктура“ отговориха на Инициативния комитет, че необходимите средства от 2,5 милиона лева не са осигурени, и по тази причина обектът не е включен в програмата за 2017 г.

Според областният управител Недялко Славов трябва да се търси алтернатива на пътя Асеновград – Смолян, който е изключително натоварен и изграждането на участъка Белица-Загражден е много важен. Това съобщи той в предаването “На Фокус” по Телевизия Фотон-К.

„С изграждането на този обект ще се ускори развитието на високопланинския, селския и балнеоложкия туризъм. Увеличеният поток от туристи ще възроди общините Баните и Лъки и това ще повлияе положително върху процесите на обезлюдяване на района“, заяви Славов. Областният управител ще настоява пред премиера и регионалния министър да се отпуснат нужните средства и обектът да се довърши това лято.

Проблемният пътен участък от пътя Загражден – Белица е с дължина около 4 км. и стои недовършен от 1961 г., който през зимата дори не е проходим.

Вирни се горе