Жители на с.Соколовци стартираха дарителска кампания за модернизиране на камбанарията на църквата "Св. Св. Апостоли Петър и Павел"

Жители на с.Соколовци стартираха дарителска кампания за модернизиране на камбанарията на църквата "Св. Св. Апостоли Петър и Павел"

Камбаната е неизменен спътник в живота на всеки християнин. Вярва се, че звукът на камбаната е гласът на Бога, притежава божествена сила, прогонва лошото, донася хармония, целителен е. А желанието на жителите на село Соколовци е да бият камбаните на старата църква всеки ден.

Работата на храма се поддържа изцяло от доброволческата дейност на местните, в църквата няма назначен персонал и малцина са тези, които в наши дни знаят как да бият църковните камбани механично. Ето защо, за да бият отново двете камбани всеки ден за жителите и гостите на селото, местните имат желание да монтират система, която да позволи електронното им управление, за което е необходима сумата от 4900 лева. За да съберат нужните средства, стартират дарителска кампания.

Всеки, който желае и има възможност да помогне, може да го направи чрез дарение по учредена за целта банкова сметка:

Сметка:

BG70BPBI79421200047809

SWIFT: BPBIBGSFXXX

Име на банката: Postbank

Адрес на банката:

260 OKOLOVRASTEN PAT STR.

SOFIA 1766, BULGARIA

Получател: Стефан Георгиев Станчев

Основание: Дарение - камбанария "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", с. Соколовци или на място в селото - при Мария Семерджиева, касиер при храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", с. Соколовци.

Любопитно за църквата

Интересна със своята архитектура и стенописи, построена през 1836 г., православната църква „Св. Св. Апостоли Петър и Павел” е една от само 8-те църкви, построени в Смолянския регион със специален турски ферман. Близо два века по-късно и днес тя продължава да посреща православните християни благодарение на жителите на селото, които се грижат за нея на добра воля.

Офертата на фирма GHP&A Ltd, която може да изпълни проекта, включва:

"Преработка на два броя камбани от механични в електромеханични и механични

1.Два бр.стойки за захващане на ел.магн.ударници

2.Два бр.ел.магн ударници

3.Компютър за управление за до 8 бр камбани

4.Силово ел.табло

5.Монтаж ,окабеляване от таблото до камбаните,преработка на съществуващите ударници ,настройки и транспорт

Обща стойност: 4900 лв." /www.ghpbg.com/

За допълнителна информация: Мария Семерджиева - моб.: 0888 39 80 89; Стефан Станчев: 0898 69 07 41

Вирни се горе