Жители на доспатското с.Касъка излизат на протест заради концесия

Жители на доспатското с.Касъка излизат на протест заради концесия

„Ще протестираме всеки ден от 14 часа” – това каза за „Вестник на община Доспат” Емил Шалганов, председател на инициативния комитет на протестиращите днес на разклона за с.Късак. „До четири дни ще протестираме мирно, без блокада на главния път и ако не ни чуят започваме с реално гражданско неподчинение чрез блокиране на главния път, първо по 20 минути”.

Днес близо 100 души предимно от с.Късак присъстваха на разклона и протестираха мирно. Плакати и българския трибагреник бяха издигнали протестиращите. Хората искат незабавно да се спре концесията на 1 920 хектара дивечовъдна площ. Тя е взета от “Натура Оптима” ООД. Същата е спечелила конкурс за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъден участък “Омана”, който се води към Държавното горско стопанство в Доспат.

Като основни мотиви хората от общините Доспат и Борино посочват:

  • районът е вододайна зона на питейна вода за населението от населените места Доспат, Борино, Змейца и Късак;

  • В района са разположени много частни и общински имоти, което само по себе си генерира конфликт на интереси;

  • Близостта на района до населените места предполага, че пряко се засягат интересите на населението свързани с поминъка му. Това е район, където пашуват домашните им животни, където се добиват голяма част от дървата за огрев през дългата зима. Тук се намират и важни туристически обекти, свързани с историята на региона и България като цяло;

  • От няколко години територията на ДГС Доспат, в която попада и ловно-стопанския район „Омана” – предмет на концесиониране е сертифицирана по Европейската мярка FSC и по стандарт не допуска конфликт на интереси. А стартирането на процедурата по отдаване на концесия автоматично създава такива.

Емил Шалганов заяви, че всички протестиращи към тези си искания добавят още: незабавно да се рестартира болницата в Девин, освен това те подкрепят Националният протест против монополите. Той допълни, че утре очаква тук много медии и хора поне 300 на брой. Ще има представители и от Змейца, Доспат и Борино. От срещата с протестиращите става ясно, че населението от Късак е най-засегнато от този проблем.

Кметът Джамал Шалганов с възмущение казва, че е проведен „скрит търг” в Министерство на земеделието. „Искаме достъп до земите си, от които повечето са с документ за собственост. Тази земя е на хората, а не на която и да било фирма”. Шалганов допълни, че ще бъде до протестиращите и наравно с тях ще блокира пътя, ако исканията не им бъдат чути.

Като втори по важност проблем Кметът на Късак постави болницата в Девин: „само преди седмица човек от Късак почина в двора на болницата Девин поради липса на лекар по време на ненужно прехвърляне на пациент от една линейка на друга”. „Тук заявявам, че подкрепяме и националните протести срещу монополите”. Кметът разказа още, че с тази концесия се извършва пряка намеса в поминъка на населението: само в местността „Абдуловото” касъчани имат близо 500 дка частни земи.

Искания до МЗХ да отмени концесията са написали кметовете на Доспат Антим Пържанов и Борино Октай Алиев. Във възраженията им е написано, че след процедурата по отдаване на въпросната площ в общините са постъпили много тревожни сигнали. “Сред населението се поражда и оформя недоволство срещу това решение, защото то сериозно накърнява жизнено важните му интереси и потребности”, е написал кметът на Доспат Антим Пържанов . В съседство с ловните територии се намират и експлоатират частни и общински имоти. Районът се явява водосборна и вододайна зона на общините Доспат и Борино.

За утре протестът отново е от 14,00 часа: очакват се близо 300 души.

Вирни се горе