Жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са намалели с един в сравнение с 2022 г.

Жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са намалели с един в сравнение с 2022 г.

Специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен контрол“ се проведе, в следобедните часове през изминалите два дни, в гр. Смолян и в гр. Чепеларе. Целта на този вид контрол е подобряване на пътната обстановка, чрез прилагане на нулева толерантност към нарушителите на пътя и недопускане на управление на МПС от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози и неправоспособни водачи, както и проверки за техническа изправност на автомобилите. Извършени са проверки на 66 автомобила и 81 граждани. За установените нарушения е съставен един брой акт по Закона за движение по пътищата и са наложени 13 глоби по фиш. Иззето е един брой СУМПС на водач, който управлява МПС с влязло в сила наказание. Водачите са тествани с техническите средства за употреба на алкохол и наркотици, като не са установени нарушения.

От началото на годината, в хода на полицейски операции за осигуряване безопасността на движението по пътищата са проверени 4334 МПС и 4548 водачи и пътници. За констатираните нарушения на място са съставени 160 акта за установени административни нарушения и са издадени 457 фиша. 9 водачи са шофирали след употреба на алкохол, 2-ма след употреба на наркотични вещества. 12 са санкционирани за неправилно изпреварване. Връчени са 388 електронни фиша и са изготвени 38 заповеди за прилагане на принудителни административни мерки /ЗППАМ/(отнеманe на СУМПС и/или прекратяване на регистрация на МПС). За посочения период има 13 пътнотранспортни произшествия, като тежките са 3, с трима ранени.

Жертвите на пътнотранспортни произшествия през 2023 г. са намалели с един в сравнение с 2022 г., но броят на пътнотранспортни произшествия е без промяна за посочения период.

Засилен контрол по пътната безопасност продължава на територията на областта. Следи се за спазване на ограниченията на скоростта, пътните знаци и маркировката, както и опасното поведение на пътя – неправилно изпреварване, отнемане на предимство.

Вирни се горе