„Жената днес“ в специална излобжа по повод 8 март

 „Жената днес“ в специална излобжа по повод 8 март

Изложба, проследяваща развитието на най-дълголетното българско списание „Жената днес”, от създаването му до наши дни, е експонирана в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян.

Богат снимков материал, предоставен специално за повода от редакцията на списанието и налични в библиотеката броеве от най-търсения женски журнал са подредени във фоайето на културната институция.

Посетителите на библиотеката могат да видят корицата на първия брой на списанието от 1945 г., нарисувана от големия художник Борис Ангелушев. С изобразените на нея работничка и селянка, „поели” към светлото бъдеще, още тогава списанието дава заявка за основната си мисия – „да помогне на българската жена да бъде свободен и щастлив човек”.

В изложбата са представени откъси от статии на различна тематика – от мода, домакински съвети и злободневни теми,до стихове и картини на жени творци. Гостите на библиотеката могат да си припомнят помествани на корицата на списанието снимки от традиционния фотоконкурс „Жената днес”, както и познати на поколения българки прими на родния театър, кино, балет. Не липсва съвременния облик на „Жената днес” с представените сегашни издания. На голямо двуметрово пано ретроспективно са подредени и отпечатани 85 заглавни корици от журнала.

„Жената днес” е най-старото българско списание, излизало без прекъсване от октомври 1945 г. до ден днешен. В своя пик през 60-те, 70-те и 80-те години то се печата в тираж от 500 000 броя на български и още 150 000 на руски език.

В поместен материал в интернет сайта „Жената днес” се казва: „Списанието спокойно е можело да излиза в 1 милион бройки,ако тиражът му не е бил съзнателно ограничаван – заради лимита на хартия, която по онова време се е определяла централно. Печалбите от продажбите му са били повече от солидни – с тях по това време се издържа не само редакцията на “Жената днес”, но се покриват и всички (немалки) разходи на организираното женско движение в България”.

Влиянието на списанието върху формиране естетическия вкус на българката десетилетия наред е безспорно, но още по-безспорна е дирята, която е оставило върху изграждане светогледа и имиджа на българската жена.

Изложбата ще бъде експонирана на вниманието на смолянската общественост до края на месец март, а всички любители на списание „Жената днес” могат да намерят търсено издание от периода 1957-2022 г. в отдел „Читалня” на библиотеката.

Вирни се горе