Жена със съмнение за Делта вариант на Ковид-19

Жена със съмнение за Делта вариант на Ковид-19

Един болен е излекуван от Ковид-19 през последното денонощие. Новорегистрирани са двама 74-годишни жители на областта – жена от община Смолян и мъж от община Доспат. Хоспитализирани са в болниците в Смолян и Девин.

Извършените ваксинации на 14.07.21 г. са 79 и общият брой е 23 217. При 11 370 лица ваксинационният процес е завършен.

При епидемиологично проучване е установено, че обявената вчера хоспитализирана жена се е завърнала от Англия и вероятността да е заразена с Делта варианта на SARS-CoV-2 e много голяма. Изпратен е материал за секвениране и уточняване в НЦЗПБ. Ако това се потвърди, се очаква да започне бързо увеличаване на новите случаи на Ковид-19, предвид високата заразност на вирусния вариант дори в топло време. Най-застрашени са неваксинираните хора и децата. Налага се да бъдем бдителни, да предприемем мерки за противодействие и да не допуснем разпространението на вируса в големи размери. Най-надеждната защита е ваксината. В РЗИ са налични и 4-те вида одобрени в ЕС ваксини срещу Ковид-19 и жителите на областта имат възможност да се ваксинират по техен избор.

Важно допълнително условие за предпазване остават противоепидемичните мерки – спазване на дистанция и носене на маски на обществени места. Епидемичната обстановка в областта в момента е спокойна и сега е най-подходящото време за имунизиране. На 16.07.21 г. (петък) от 15 до 17:30 ч. ще бъде отворен „зелен коридор“ за ваксинация с препаратите на Пфайзер/Байонтех, АстраЗенека и Янсен. Желаещите да бъдат ваксинирани с Модерна трябва да се запишат на телефон 0301/5-89-30.

Вирни се горе