Жълт код за сняг за шест области на страната

 Жълт код за сняг за шест области на страната

Ж ълт код за валежи от сняг е в сила за 6 области в страната за 14 декември. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението важи за областите Пазарджик, Пловдив, Смолян , Кърджали, Стара Загора и Сливен. До обяд в планинскитe части от тези области снеговалежите ще продължат. По-интензивни ще са в областите Смолян и Кърджали. Ще продължи да натрупва снежна покривка в областите Смолян, Кърджали, Пловдив, Стара Загора и Сливен, като в Сливенска област тя ще достигне 10-15 cm.

Жълт код за силен вятър над морето е обявен за крайбрежните територии в обхвата на Варненска област, както и за областите Добрич и Бургас, за които предупреждението е и за силно вълнение. Над морето ще духа вятър от север с пориви 15-17 m/s (7 Бофорт). Вълнението северно от нос Калиакра, около нос Емине и южно от Бургас ще е 4 бала.

Минималните температури във вторник ще бъдат между минус 1° и 4°, а максималните – между 1° и 6°. Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца.

Над планините ще бъде облачно и мъгливо. Ще превалява сняг, като по-значителни ще бъдат валежите в Рило-Родопската област и Централния Балкан. По планинските проходи ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 4°.

През следващите дни температурите ще са по-ниски от обичайните, ще са с малък дневен ход.

Преобладаващите минимални ще са между минус 3° и 2°, максималните – най-често между 0° и 5°, в Горнотракийската низина и по Черноморието – с 2-3 градуса по-високи. Ще бъде предимно облачно, с валежи, в повечето райони – от сняг.

В сряда валежите ще са предимно слаби и на места, главно в Източна България и в планините. В четвъртък ще вали на повече места в източната половина от страната, а по проходите в източната част от Стара планина, ще има условия за навявания.

Вятърът ще е от север-северозапад, слаб до умерен; в Източна България – предимно умерен.

В петък вятърът ще се усили и за кратко дневните температури ще се повишат, но впоследствие отново ще нахлуе студен въздух.

Междувременно продължава възстановяване на щетите след наводненията в Южна България. Бедствена остава ситуацията в четири общини на Смолянска област.

Вирни се горе