Жълт код за пороен дъжд е в сила за 6 области, сред които и Смолян

Жълт код за пороен дъжд е в сила за 6 области, сред които и Смолян

Жълт код за значително количество валежи е обявен за 6 области в Южна България. Предупреждението се отнася за - Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Това съобщиха от НИМХ. Очакваните количества на валежите са 20-35 мм.

През следващото денонощие ще е предимно облачно. През нощта на много места ще има валежи от дъжд, но до сутринта ще отслабват и в повечето райони ще спрат.

Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е слаб до умерен, така ще се задържи и през деня.

Минималните температури ще са предимно между 3° и 8°, в София - около 4°. Утре преди обяд само на отделни места ще има слаби валежи от дъжд.

Около и след пладне от юг валежите ще се активизират и до края на денонощието ще обхванат почти цялата страна, а на места в Рило-Родопската област ще са значителни. Максималните температури ще са от 4°-5° в североизточните, до 15°-16° в крайните югозападни райони, в София - около 12°.

Над планините ще е предимно облачно, главно в следобедните часове с валежи от сняг, на височина под 1500 метра - от дъжд. Ще духа до умерен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 0°.

Над Черноморието ще е предимно облачно. Валежи от дъжд ще има главно сутринта, вечерта и през нощта срещу сряда. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 5° и 9°.

Снимка:БГНЕС

Вирни се горе