Жълт и оранжев код за дъжд, сняг и силен вятър във вторник

  Жълт и оранжев код за дъжд, сняг и силен вятър във вторник

Днес, 7 декември, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде жълт и оранжев код за опасно време за 20 области на страната.

В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София град, София Област, Перник и Кюстендил в сила е жълт код за дъжд, силен вятър и сняг.

Във Видин, Монтана, Ловеч, Габрово, Враца и Велико Търново ще има значителни валежи с количества 20-25 mm. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух и дъждът ще преминава в сняг. В южните райони на областите ще се образува снежна покривка – 10-15 см, в северните ще вали предимно дъжд. За област Плевен прогнозата е за значителни валежи с количества 20-25 mm. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух и дъждът ще преминава в сняг.

В областите Перник, София град, Област София и Кюстендил ще се образува снежна покривка – около 15 см. Ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър.

Това показва картата с опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

От нея става ясно, че в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол ще има значителни валежи от дъжд с количества 25-30 mm, както и силен вятър. А за областите Пловдив и Пазарджик – над около 1200 метра валежите ще бъдат от сняг.

В три области за утре е издаден предупредителен оранжев код

  • това са Благоевград, където ще има значителни валежи с количества 30- 50 mm. Там ще е ветровито с умерен и временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува студен въздух и в северните райони на областта дъждът ще преминава в сняг. Както и областите Кърджали и Смолян, където ще има значителни валежи от дъжд с количества 30- 50 mm, над около 1200 метра – от сняг. Ще е ветровито с умерен и временно силен южен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад.

А ето и останалата прогноза за времето:

През следващото денонощие под влияние на средиземноморски циклон, който ще преминава южно от страната ще се създаде валежна обстановка, съобщиха от НИМХ, цитирани от БТА.

През нощта валежите от юг-югозапад ще се активизират и до сутринта ще обхванат по-голямата част от страната. С умерен и временно силен северозападен вятър ще нахлува студен въздух и по високите полета на Западна България, и в Предбалкана дъждът бързо ще премине в сняг; ще се образува снежна покривка между 5 и 15 см. През деня валежите ще продължат и ще обхванат и Североизточна България, а значителни ще бъдат на много места в югозападната половина от страната. На места в Югоизточна България ще има гръмотевична дейност.

Температурите ще се понижават в по-голямата част от страната. Към 14 часа преобладаващите температури ще бъдат от минус 1-0 градуса в Дунавската равнина и високите западни полета до 12-14 градуса в Източна България, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа умерен южен вятър. През нощта срещу сряда в по-голямата част от страната валежите ще продължат, значителни ще са на места в източната ѝ половина, като със застудяването и в Североизточна България дъждът ще премине в сняг.

Черно море

Над Черноморието ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд. Все още ще духа умерен вятър от южната четвърт. Максимални температура на въздуха: 13-15 градуса. Температурата на морската вода е 11-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Планините

Над планините ще преобладава облачно и мъгливо време. Ще има валежи предимно от сняг и ще се образува снежна покривка. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен югозападен вятър, който още преди обяд в масивите от западната половина от страната ще се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 3, на 2000 метра – минус 1 градус.

Сряда

В сряда ще бъде студено и все още ветровито, но до обяд валежите ще спрат, най-късно в централната част на Северна България. От юг облачността ще се разкъсва и над много райони ще намалее до предимно слънчево. Вечерта северозападният вятър ще отслабне, през нощта срещу четвъртък ще придобие южна компонента, а в котловините на Западна България ще стихне и на отделни места ще се образува мъгла.

Четвъртък

В четвъртък сутринта ще е студено с преобладаващи минимални температури между минус 7 и минус 2 градуса, малко над нулата по Черноморието. Над планините и планинските райони, както и над Източна България през деня ще бъде предимно слънчево и с до умерен южен вятър ще се затопля. На отделни места в котловините и покрай Дунав ще остане мъгливо, а до вечерта от запад ще се появи разкъсана висока и средна облачност, която през нощта срещу петък ще се увеличава и вплътнява.

Вирни се горе