Жалба от коалиция за неправомерно участие в изборния процес постъпи в РИК - Смолян

Жалба от коалиция за неправомерно участие в изборния процес постъпи в РИК - Смолян

БСП за България са аподали първата жалба за нарушаване на изборните правила

В Районната избирателна комисия (РИК) в Смолян постъпи жалба от коалиция, в която се твърди, че има неправомерно участие в изборния процес на служители на държавната и общинската власт, съобщи секретарят на комисията Добрин Тодоров. Предстои РИК да се произнесе по жалбата.

В около 15 секции в областта има оплаквания за проблеми с машините за гласуване, уточни Тодоров. Основният проблем е свързан с твърдения на избиратели, че машините не отпечатват бюлетина по един от направените избори. На секционните комисии е указано в подобни случаи на избирателя да се даде право да гласува с хартиена бюлетина за избора, който не е отчетен от машината. Твърденията са, че гласоподавателите са гласували и за национален парламент, и за евродепутати, но машината отчита само единия вот. Двойно гласуване не може да се получи в този случай, защото се броят бюлетините в урните, уточняват от РИК.

В една от секциите в областта се е наложила замяна на неявил се член на секционна избирателна комисия, което не се е отразило на изборния процес.

Вирни се горе