„Земя, погалена от Бог” на Светозар Казанджиев е на книжния пазар

„Земя, погалена от Бог” на Светозар Казанджиев е на книжния пазар

Второто, преработено и допълнено издание на култовата книга на Светозар Казанджиев, „Земя, погалена от Бог”, излязла през 2002 г. и наградена от Съюза на българските писатели, отново е на пазара. Сега тя е дело на издателство „Български писател” и е под редакцията на проф. Елена Николова.

Това е възпев на Родопа, Орфей и вярата. Есеистично и експресивно, авторът ни разказва за планината от най-дълбоката й древност до наши дни. Буди легендите, старите вярвания, истроическите зъбери, за да свидетелстват за неговото вдъхновение. Хрониките са представени с характерния за Казанджиев образен, завладяващ и категоричен език. От всяка страница на книгата блика „живата вода” на родолюбието, на преклонението към историческата и философска битност на Родопския край.

Преди още да сме чули и първия „тон” на възпева, писателят се обръща към нас с думите: „Искам да ви събудя. И, ако имате сърце, да ви разчувствам. Искам да ви накарам да се вгледате в една планина. В Родопите – най-романтичния копнеж и най-тъжния трепет на България”. Внушава ни, че в неговата Земя, погалена от Бог, легендата, историята и реалността се сливат в едно. И проповядва, че от нине вовек планината пребъдва със славата на своите герои и гласовете на своите певци – Дионис, Рез, Ахил, Вологез, Спартак, Момчил.., или Лин, Орфей, Тамирис, Евмолп… Какви властелини, какви чародеи! Казанджиев споделя: „Всеки път, когато стъпвам върху цветния килим на Родопа и се оглеждам в синеоките езера, когато слушам въздишката на скалите се питам – кое е по-важното тук, религията, храбростта или изкуството? И всякога откривам, че красотата стои над всичко”.

Вирни се горе