Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция

Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция

Земетресение с магнитуд 7,9 удари централна Турция в понеделник рано сутринта. Епицентърът е на дълбочина 10 км, съобщи Германският изследователски център за геонауки (GFZ).

Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) определи земетресението с магнитуд 7,4 близо до южния град Кахраманмараш.

Според Центъра за геоложки изследвания в Потсдам трусовете са два - 7,4 и 7,9 - с епицентър и в двата случая е бил близо до град Газиантеп, недалеч от границата със Сирия. Нанесени са щети по сгради.

По първоначална информация на властите най-малко 23 души са загинали в турската провинция Малатия, 17 - в Шанлиурфа, шестима - в Диарбекир и петима - в Османие.

Земетресението е продължило около минута. В продължение на половин час до един час са регистрирани над 30 вторични труса. Според Европейския сеизмологичен център трусовете са близо 40 като поредност, в Източната част на Турция, в граничната със Сирия зона, както и в Централна Турция. Те са със сериозна сила - от над 3 до 5.2 по Рихтер. Отбелязани са и два труса от 5.2 в Централна Турция.

Според доклада земетресенията са станали около 4,17 ч. и 4,28 ч. местно време на дълбочина десет километра.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че няколко провинции са засегнати и много сгради са се срутили. Извикани са спасителни екипи от цялата страна.

Северозападна Сирия също е засегната. Според държавните медии в Сирия в районите на Алепо, Хама и Латакия са загинали най-малко 237 души, а над 639 са ранени.

Сирийската гражданска защита, известна като "Белите каски" обявиха северозападната част на страната за "зона на бедствие". Организацията съобщи за стотици хора ранени и затрупани под развалините. Голяма част от северозападна Сирия, която граничи с Турция, се контролира от антиправителствените сили в условията на кървава гражданска война, започнала през 2011 г.

"Белите каски" призовават всички местни власти и граждански сили да се мобилизират.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. Едно от последните по-силни бе регистрирано на 15 януари тази година, съобщава news.bg.

Вирни се горе