Здравното министерство отличи РЗИ-Смолян и личен лекар от Неделино за висока активност в имунизационната кампания

Здравното министерство отличи РЗИ-Смолян и личен лекар от Неделино за висока активност в имунизационната кампания

Здравното министерство отличи екипа на имунизационните кабинети към РЗИ-Смолян и д-р Милка Любомирова-общопрактикуващ лекар от Неделино, с почетна грамота за висока активност в имунизационната кампания. От името на здравния министър, областният управител на Смолян Стефан Сабрутев връчи отличието на директора на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева на заседанието на областния кризисен щаб за борба с Covid 19 . Почетната грамота се връчва по повод проявените от работещите във ваксинационните кабинети на смолянската здравна инспекция старание, постигнати резултати и съпричастност към имунизационната кампания.

Д-р Кубатева благодари за признанието от името на всички, работещи в регионалната здравна инспекция. Тя изтъкна приноса на всички лекари от РЗИ, които намериха сили и време да работят и в имунизационния кабинет. Тя благодари и на институциите, спомогнали за този процес.

Директорът на РЗИ-Смолян от своя страна връчи грамотата на д-р Милка Любомирова – общопрактикуващ лекар от Неделино. Почетната грамота от здравния министър д-р Стойчо Кацаров се връчва за проявена висока активност, професионален ангажимент и постигнати резултати при реализацията на имунизационната кампания на Република България за ваксинация срещу Covid 19. Д-р Любомирова обслужва около 1800 пациенти в своята практика, като в две населени места в общината, 90% от жителите на селата са ваксинирани.

„Обслужвам тези хора от почти 20 години, имаме си доверие, изградено във времето. И в моята практика има антиваксъри, но смятам, че с течение на времето и те ще се убедят, че е безсмислено да губим близки и приятели за нещо което е предотвратимо като заболяване“, каза д-р Любомирова.

Задоволството си от отличието изрази и председателят на Сдружението на ОПЛ в Смолян д-р Снежана Бакърова. „Особено съм щастлива, че наградата се получава от общопрактикуващ лекар. Тя е абсолютно заслужена и много се гордеем с това“, каза д-р Бакърова.

Ваксинационната кампания в област Смолян бе открита в края на миналата година – 28.12.2020 г.

През първото тримесечие на тази година са разкрити 14 имунизационни кабинети в почти всички общини. На по-късен етап в имунизационната кампания се включиха и общопрактикуващите лекари. Още през месец февруари имунизационните кабинети в Смолян, Златоград и Девин осигуриха по-бърз достъп на желаещите за ваксинация чрез т.н. зелени коридори. Отчитайки затрудненията на хора в неравностойно положение и живеещите в малките отдалечени населени места, със съдействието на общините е създадена организация те да бъдат обхванати чрез мобилни екипи .

Въпреки всички положени усилия обхватът с ваксина срещу К-19 в областта ни остава нисък, под средния за страната, което е предпоставка за мащаба на новата вълна и възможностите за справяне с нея, посочиха от РЗИ.

На този фон към 15 септември т.г. във ваксинационния процес срещу Covid-19 в областта участват 68 кабинета. Поставени са 27 634 дози ваксини. Със завършен имунизационен процес са 14 199 лица – 13,94%. За страната – 18,4%.

Най-голям обхват, териториален и на брой лица, е постигнат чрез дейността на ОПЛ. Те са положили 59% от ваксините. С най-голям принос са ОПЛ от общини Златоград и Неделино: д-р Филипова, д-р Щукина, д-р Любомирова, д-р Мизова. Най-активен имунизационен пункт е РЗИ Смолян с направени 4 529 ваксини -16% от всички.

Вирни се горе