Здравко Иванов /кмет на община Девин/: „Да живеем в настоящето и да мислим за бъдещето!“

Здравко Иванов /кмет на община Девин/: „Да живеем в настоящето и да мислим за бъдещето!“

Г-н Иванов, Девин празнува 108-та годишнина от освобождението си. Как посрещате този празник?

Девин посреща празника в една усложнена обстановка в цялата страна и в световен мащаб. В момент, в който пандемията от Ковид-19 не е отшумяла, а може би набира скорост. Затова посрещнахме празника предпазливо. Той протече, спазвайки всички противоепидемични мерки. От друга страна Девин посрещна празника обновен, с нов център. Проектът беше иницииран от предишното ръководство на общината и ние го довършихме. Изцяло строителството протече под нашия надзор, като се стремяхме максимално да контролираме фирмата, за да бъде изпълнен качествено проекта и да могат жителите и гостите да му се радват.

Два дни в Девин се проведоха разнообразни инициативи, посветени на 108-та годишнина от освобождението. Сред тях театрални постановки, с които гостува РДТ, откриване на барелеф, в памет на един от бившите кметове на Девин с най-голям принос за развитието на общината – Игор Юруков, спортни състезания за учениците по шах мат и тенис на маса и разбира се тържествена заря проверка с присъствието на президента Румен Радев.

Сега каква е обстановката в община Девин във връзка с Ковид-19?

Продължаваме да спазваме мерките, предвидени от Министерството на здравеопазването. Имаме болни, които се лекуват в общинската болница. Това затруднява работата на лечебното заведение, тъй като най-голямото отделение остава блокирано, когато има диагностициран пациент с Ковид-19, и така другите дейности на болницата не могат да функционират. Затова предвиждаме да ремонтираме едно от отделенията, което в момента не се използва, за да увеличим легловата база и в бъдеще болницата да функционира по-добре, в условията на коронавирус, което се предполага че ще продължи. Но ако не бъде променена политиката на държавата по отношение на общинските болници, трудно ще се справим.

Заварихте нелеко наследство. Как се справяте на този етап, как стои финансово общината и какви инфраструктурни проекти успяхте да реализирате?

Действително общината я заварих в лошо финансово състояние. Беше изтеглен заем от 2,5 млн. лв., с който бяха разплатени една част от просрочените задължения. Другата част от парите бяха предвидени за инфраструктурни обекти в града. Един от тях е изграждане на общински басейн с малка минерална баня. Според мен на тази инвестиция не й беше времето точно в този момент, тъй като стойността е над 600 хил. лв. Предишното ръководство сподели, че тяхната идея е този проект да бъде със социална насоченост, но аз смятам, че не е по джоба на нашата община. Средства от кредит да се влагат в такива проекти, които няма да имат добавена стойност, още повече утежнява положението на общината ни.

Има и хубави неща, които наследих от предишното ръководство. Не можем да не отбележим проекта за обновяване на центъра, а и още няколко проекта, които ние ги реализираме в момента – спортна площадка в кв. Настан, по ПРСР и една улица. Отделно ние продължаваме да надграждаме, това което наследихме. В началото на мандата успяхме да осигурим около 1 млн. допълнителни средства, вложени в инфраструктурни проекти, основно в улици в селата Грохотно, Триград, Селча, Михалково и в гр. Девин. Един от основните проблеми на града е малкото паркоместа, с които разполагаме. Девин се очертава като желана туристическа дестинация и особено лятото няма къде да паркираме. Успяхме да намерим средства за реализиране на проект за изграждане на паркинг с около 30 места. За следващата година планираме да заделим средства от капиталовите ни разходи за изграждане на още един паркинг, за да осигурим достатъчно паркоместа и за туристите и за местното населени. Факт е и новото гробище в града, то ще бъде въведено в експлоатация в края на месеца. Девин се очертава като предпочитана туристическа дестинация. Затова изработихме информационни табели с наименованията на всички улици, табели с всички природни и туристически забележителности на територията на общината, с местата за настаняване както в града, така и по всички населени места. Следващата година ще се постараем да осветим входната артерия, за да се усеща че хората идват в туристически град.

И тъй като говорим за туризъм, как виждате перспективата на Девин, като туристическа и спа дестинация?

Потенциала е голям, но сме като малко дете в момента. Тепърва предстои да се развиваме в тази насока. Това обаче трябва да стане в партньорство с бизнеса. В началото на годината проведохме няколко срещи с бизнеса, с НПО-та, с туристическите дружества, с които да начертаем пътя, по който да вървим заедно. Намерихме допирни точки, но за съжаление извънредното положение забави нещата. Всички сме наясно, че хотелите не работиха в един период, след това обстановката беше усложнена. Въпреки това смея да твърдя че около месец и половина хотелите бяха доста пълни.

Трябва да отбележим, че достъпа до общината е значително подобрен!?

Категорично държавата помогна в тази насока. Пътят Кричим – Смолян е изцяло реновиран, предстои последния лот на пътя Девин-Стойките да бъде приет. Това повлия много на туристическия поток. В перспектива Девин ще стане по-лесно достъпен и ще бъде посещаван от много повече туристи и ние трябва да отговорим на техните очаквания.

На прага на зимния сезон сме. Имате ли притеснения относно зимното поддържане на пътищата?

Големи опасения имам по отношение зимното почистване на пътищата. Миналата година фирмата, която има сключен дългосрочен договор с общината, не можа да се справи със зимната обстановка. Наложи се общинското ръководство да се включи в почистването. Освен това ги санкционирахме. Направихме проверка за техниката, с която разполагат, настояваме да увеличат автопарка, за да са по-подготвени, но за съжаление договора е сключен по такъв начин, че трудно може да бъде развален.

По отношение на санирането, как върви програмата?

Още встъпвайки в длъжност с екип започнахме да проектираме всички многофамилни жилищни сгради, които можехме да включим по програмата „Региони в растеж“. Кандидатствахме с три проекта, но за съжаление заради ситуацията, в която се намирахме, бюджета на програмата беше орязан с около 15-18 млн. и проектите ни в момента са на 4 и 5 място като резерви. Надявам се, че средствата ще бъдат възстановени ще бъдат финансирани тези проекти, които изчакват.

Освен това Девин има спешна нужда от нов колектор и пречиствателна станция. Една от стратегическите ни цели за в бъдеще е именно изграждането на пречиствателно съоръжение, за да отговорим на европейските очаквания.

Как се справяте със заетостта на хората в община Девин? Според мен безработицата в общината не е толкова голяма?

В момента, с оглед на работата по рехабилитацията на двата Лота Кричим –Девин и Девин – Стойките, голяма част от населението беше заето по тези проекти. Безработицата в града и общината не е чак толкова голяма. Държавата предвиди средства и за социални проекти, в които са ангажирани много хора. Работи и програмата „Топъл обяд“, по която храним около 170 жители от града и общината. Към момента мисля, че задоволяваме потребностите от работа.

Как влияе демографската криза и на община Девин?

С демографските проблеми трябва да се справяме заедно държавата. Тя за съжаление късно се сети, че трябва да се обръща специално внимание на планински и труднодостъпни региони, като нашия. Наложи се Общинския съвет да вземе решение за закриване на две училища, заради липсата на деца. Като цяло демографската криза е проблем на цялата страна.

Какви са предизвикателствата пред вас след 11 месеца кметуване?

Основният ни приоритет е да намерим начин да задържим малкото млади хора, които останаха в града. Ние, като общинска администрация, заедно с бизнеса, с НПО-та, с туристически дружества, да създадем добра среда за младите семейства, за да могат спокойно да отглеждат децата си тук. Да им осигурим качествено здравеопазване и добро образование. Обединени с общи усилия да вървим напред.

Вашите финални думи?

Да бъдем по-позитивни, да бъдем по-смирени. Да живеем в настоящето и да мислим за бъдещето!

Вирни се горе