Завършеният ГКПП "Рудозем - Ксанти" ще се охранява до завършване на пътя на гръцка територия

Завършеният ГКПП "Рудозем - Ксанти" ще се охранява до завършване на пътя на гръцка територия

Завършеният в края на миналата година ГКПП "Рудозем - Ксанти" ще продължи да се охранява до завършването на пътя на гръцка територия, информира областният управител на Смолян Стефан Сабрутев. Предаването на пункта на Агенция "Митници" и Гранична полиция ще бъде възможно след приключване на съвместния българо-гръцки проект за строителство на ГКПП "Рудозем - Ксанти" и прилежащата инфраструктура.

На мястото на бъдещия пункт е ангажирана охранителна фирма, която да не допуска произволно и нерегламентирано движение. Фирмата е наета съгласно договор, сключен с Областната администрация. Гарантирането на денонощна охрана на граничните съоръжения е допълнителен финансов ангажимент, затова от Областната администрация са отправили искания да се осигурят средства за разходите за охраняване на пункта. Предвидените засега средства за охрана са за 3 месеца.

Стриктно са спазени изискванията във връзка с пристигналото преди дни писмо от ръководството на Гранична полиция за ограничителен режим на територията на ГКПП, уточни областният управител. Според него от няколко дни в зоната има строго определен режим с предвидените ограничения кой с какви пропуски има право да влиза.

Пътят на гръцка територия е на етап преди асфалтиране, според информация от партньорите от южната съседка.

Заблудени туристи периодично се озовават на пътя към затворения граничен пункт, посочи кметът на Чепинци Мустафа Брахимбашев. Шофьорите обикновено се подвеждат от поставените още в района на Рудозем пътни знаци, информиращи за посоката към ГКПП "Рудозем-Ксанти", предаде БТА.

Вирни се горе