Застреляха Алексей Петров

Застреляха Алексей Петров

Той е бил намерен убит в столичния квартал "Драгалевци"

Известният бизнесмен Алексей Петров е бил убит в столичния квартал "Драгалевци". Това е станало, докато той се е разхождал заедно с дама в района на лифта на „Драгалевци“. По първоначална информация по баретата е стреляно от пушка.

Жената, която се е разхождала с него, също е простреляна. Тя е транспортирана в „Пирогов, но в 14:00 часа е починала. Жената не идентифицирана, защото не е носила лични документи със себе си.

Сигналът е подаден в 12.20 часа. Пътят за хижа „Алеко“ в района на „Драгалевци“ е блокиран от полицията, която разширява периметъра на оглед. Образували са се задръствания.

Блокирани са всички квартали в полите на Витоша. Пропускат се само хора, които живеят там. Полицаите спират всеки един автомобил за щателна проверка.

На изходите на София има засилено полицейско присъствие.

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 година в Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 90-те години

На 15 август 2002 г. е извършен неуспешен атентат срещу него.

През 2009 г. е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу 2 лица от 1998 и 2000 г.

През февруари 2014 г. специализираният съд взема решение за прекратяване на разследването по т. нар. „Голям Октопод“. Четири години след провеждането на операцията, прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че да бъдат повдигнати обвинения и делото да влезе в съда.

На 29 октомври 2015 г. отново е извършен неуспешен атентат с гранатомет срещу него. На 13 ноември с. г. Алексей Петров обявява награда от 100 хиляди долара за информацията кой стои зад атентата срещу него. Пред медиите Петров показва голям лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който ще очаква информация за атентаторите. Алексей Петров заявява, че е започнал собствено разследване, в което ще бъдат включени и чуждестранни експерти и допълва: „Да се бори с тероризма може единствено държавата, да бъде победен – зависи от обществото“.

През юли 2021 г. е окончателно оправдан по делото „Октопод“.

Алексей Петров напуска баретите в началото на 90-те години на миналия век. След това се насочва към частния бизнес. Той е сред учредителите и на Съюза на бившите барети. Създава няколко застрахователни фирми.

На 14 август 2002 година срещу него бе извършен неуспешен атентат на басейна "Спартак". Тогава Петров бе прострелян в гърдите и крака.

Снимка: БГНЕС

Вирни се горе