Засилват контрола по спазване на противоепидемичните мерки в област Смолян

Засилват контрола по спазване на противоепидемичните мерки в област Смолян

Засилват контрола на противоепидемичните мерки, предвижда се преустановяване на работата на нощните заведения при влизане на област Смолян в “тъмно-червена зона”

Засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки обсъдиха на свое заседание днес членовете на Областния кризисен щаб за борба с Сovid-19. За последните десет дни 14-дневната заболеваемост от Ковид-19 в област Смолян е нараснала с 200 пункта. Това съобщи на брифинг д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.

„Необходимо беше да се проведе заседание на щаба, защото тенденциите са тревожни, повишава се заболеваемостта в нашата област. Искаме максимално да ограничим разпространението на вируса и това да умират хора от коронавирус в региона. Направихме анализ на ситуацията, възможностите на болниците и статистиката за заболелите. Излязохме с конкретни решения, които ще съобразим с националното законодателство. Болниците са в пълна готовност, това което ни притеснява е доставката на специфичен медикамент, необходим за лечението на Ковид -19“, каза от своя страна областният управител Емил Хумчев. Той призова за отговорно отношение от всички. „Да мислим разумно в следващите дни и всеки да допринесе като гражданин за ограничаване на разпространението на Ковид-19. За съжаление не е измислен друг метод за защита на населението освен ваксинацията. Призовавам всички наши съграждани, нека повярват в медицината и да отидат да се ваксинират. Без ваксина, докато не се измисли друг начин, няма как да живеем нормално. Контролът през следващите дни в цялата област ще бъде засилен чувствително. Предстои ми среща с кметовете на общините, на която ще бъде обърнато сериозно внимание относно ситуацията в областта“, посочи Хумчев.

Във връзка с очакваното влошаване на епидемичната обстановка, за повишаване ефективността на контрола сериозно внимание ще се обърне на междуградския транспорт, такситата, детските градини и училищата, болниците. Щабът също взе решение да се преустанови провеждането на масови прояви, а при навлизане на област Смолян в „тъмно-червена зона“ , със заболяваемост над 500 души на 100 хиляди, да бъде преустановена работата на нощните заведения.

На заседанието директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева докладва за ситуацията в област Смолян, а директорите на болници представиха готовността за увеличаването на пациентите, като най-голям проблем те отчетоха липсата на медицински кадри.

За последните 10 дни в област Смолян се регистрира нарастване на новозаразените с COVID-19-от 225 на 431 на 100 хиляди души. С близо 12% са се увеличили хоспитализираните спрямо предходната седмица. По общини, с най-висок ръст на новозаразени са Смолян /657,4на 100 хил. души/ и Златоград -/344,8 на 100 хил.души/.

От 176 легла за Ковид-19 в областта, свободни са 81. Леглата за интензивна грижа са 11, в смолянската болница. При необходимост болниците имат възможност да разкрият още 50 легла.

Областният управител Емил Хумчев заяви, че е необходима допълнителна разяснителна кампания в полза на ваксинирането, за да може повече хора да се ваксинират. Д-р Кубатева посочи, че от 3 до 9 януари в област Смолян са направени рекорден брой дози ваксини-2 165. Повечето от тях обаче са бустерни дози. Със завършен цикъл на ваксинация в област Смолян са 21,6% от населението. От днес в РЗИ всекидневно ще работи кабинет за ваксиниране. В област Смолян все още няма ваксинини деца, посочи още д-р Кубатева.

За последните две седмици инспекторите на РЗИ-Смолян са извършили 66 проверки, от тях 32 в заведения з обществено хранене. Установени са 3 нарушения за липса на предпазна маска на двама шофьори на междуградски транспорт и на един сервитьор. Лицата ще бъдат санкционирани.

Вирни се горе