Засилен е интересът към туристически маршрути до местообитания на диви орхидеи в Смолянско

Засилен е интересът към туристически маршрути до местообитания на диви орхидеи в Смолянско

Турове и маршрути до местообитания на диви орхидеи в Родопите предизвикват особен интерес напоследък както от страна на туристи, така и от училища. Това съобщиха от Община Смолян на заключителна пресконференция за представяне на проекта „Споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в регион Смолян“. Десетки видове диви орхидеи се срещат в Родопите, а опазването на техните находища и популяризиране на защитените видове са част от дейностите по проекта, финансиран от ОП „Околна среда“,предаде БТА.

В рамките на проекта е разгърната информационна кампания, запознаваща с видовете орхидеи, растящи в планината на Орфей. От срещаните в страната над 70 диви орхидеи, 90 процента са открити в Родопите, посочват от екипа на проекта. В планинския регион се среща една от най-редките и красиви български орхидеи – критично застрашената Венерина пантофка. Част от разнообразието от диви орхидеи се среща по горното поречие на Арда, където ежегодно през юни се провежда Фестивалът на дивите цветя. Интересът за организиране на турове до находищата на орхидеи е именно за май и юни, когато е цъфтежът на голяма част от срещаните в района красиви изчезващи цветя.

Предвижда се маршрутите до местообитания на орхидеи да се включат в дейността на туристическите клубове в селата по горното поречие на Арда, уточняват от Община Смолян.

Вирни се горе