Защо автомобилът не запалва? Няколко факта, които всеки шофьор трябва да знае за запалителните свещи

Защо автомобилът не запалва? Няколко факта,   които всеки шофьор трябва да знае за запалителните свещи

За съвременните шофьори удобството да завъртят ключа за запалването и да оживят автомобила често се приема за даденост. Въпреки това има моменти, когато това просто действие не води до желания резултат - автомобилът просто не иска да запали. Когато автомобилът ви отказва да запали, това може да бъде много неприятно, особено ако бързате.

Често срещани причини за отказ на автомобила да запали

Невъзможността за стартиране на автомобила може да бъде причинена от много фактори: изтощен или слаб акумулатор, повреда на стартера, проблеми с подаването на гориво, проблеми с превключвателя за запалване, повреда на сензора за положението на коляновия вал или на разпределителния вал, проблеми със системата за сигурност, запушени или повредени горивни инжектори, повреда на зъбния ремък или веригата, проблеми със сензора за въздушния поток, проблеми с модула за управление на двигателя, повреда на разпределителя на запалването (за по-стари автомобили).

Но една от причините за повреда при стартиране на автомобила, която често се пренебрегва, е запалителната свещ. Въпреки че свещите за запалване изглеждат като малки и прости компоненти, те играят ключова роля в системата за запалване на автомобила. Разбирането на начина им на работа и познаването на често срещаните проблеми, които могат да възникнат от дефектни запалителни свещи, ще помогне на водачите да диагностицират и дори да предотвратят проблеми със стартирането на двигателя.

Ролята на запалителните свещи и техните видове

Запалителните свещи са най-важната част от системата за запалване на двигателя с вътрешно горене. Тяхната основна задача е да подават електрическия ток с високо напрежение, необходим за запалване на гориво-въздушната смес в горивната камера на двигателя. В резултат на контролираното запалване се създава експлозивна сила, която задвижва двигателя и кара автомобила да се движи.

Съществуват няколко вида запалителни свещи (медни запалителни свещи, платинени, иридиеви, двойно платинени, рутенови), всяка от които е проектирана да отговаря на специфични изисквания и характеристики на двигателя. Животът на запалителната свещ зависи от нейния тип, материалите, от които е изработена, конструкцията на двигателя, условията на работа, практиките за поддръжка и качеството на горивото.

Как работят запалителните свещи

Свещите, макар и малки, играят ключова роля в процеса на горене.

По-долу е представена опростена схема на тяхната работа:

Когато завъртите ключа за запалването, той изпраща електрически сигнал към запалителната бобина.

Запалителната бобина усилва сравнително ниското напрежение от акумулатора на автомобила до много по-високо напрежение - обикновено хиляди волта.

Напрежението се насочва към запалителната свещ, а токът с високо напрежение преминава през централния електрод на запалителната свещ.

Във върха на свещта напрежението прескача през междината между централния електрод и заземения метален корпус, което създава искра.

Искрата запалва сместа от въздух и гориво в горивната камера, което води до контролирана експлозия.

Силата, генерирана от експлозията, задвижва буталата на двигателя, които след това задвижват колелата на автомобила.

Често срещани причини за проблеми при стартирането на двигателя, свързани със запалителните свещи

  • Замърсяване. С течение на времето запалителните свещи могат да се покрият с въглеродни отлагания или остатъци от масло, което се нарича замърсяване. Това може да попречи на искрата да премине през междината, което води до лошо запалване и затруднено стартиране на двигателя.

  • Износване. Запалителните свещи се износват с течение на времето поради постоянното излагане на висока температура и напрежение. С износването те стават все по-малко ефективни при производството на силна искра.

  • Неправилна междина. Разстоянието между централния електрод и заземения електрод е от решаващо значение за образуването на искра. Ако тази междина е твърде голяма или твърде малка, искрата може да не се образува правилно.

  • Корозия. По металните компоненти на запалителната свещ може да се образува корозия, която пречи на протичането на електрическия ток и води до проблеми при стартирането на двигателя.

  • Дефектни проводници на запалителната свещ. Проводниците на запалителните свещи (известни също като проводници за запалване) пренасят високоволтов ток от запалителната бобина до свещите. Ако тези проводници са повредени или изтъркани, искрата може да не достигне до свещите.

Редовната поддръжка на автомобила и навременното отстраняване на неизправностите, включително проверката и подмяната на запалителните свещи в съответствие с препоръките на производителя, ще ви спестят време и пари и ще гарантират, че автомобилът ви ще стартира надеждно всеки път, когато завъртите ключа. Ако не сте в състояние да отстраните повредата сами, по-добре е да се обърнете към професионален механик, който ще може да установи причината и да извърши необходимия ремонт.

Източници на информация за статията:

Кога да се сменят свещите за запалване в автомобила - www.autodoc.bg

Колко дълго издържат запалителните свещи - auto.blitz.bg

Вирни се горе