Засега не променят мерки, само затягат контрола

Засега не променят мерки, само затягат контрола

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова сформира пандемичен комитет в здравното ведомство. Неговата задача е да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки.

Председател на комитета е заместник-министър доц. Георги Йорданов. В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.

Това стана ясно на работна среща в Министерството на здравеопазването, на която присъстваха здравният министър, заместник-министрите, доц. Ангел Кунчев и експерти, ангажирани с наблюдението на епидемичната обстановка.

Доц. Кунчев е готов да предложи актуализация на противоепидемичните мерки. Към настоящия момент не се предвижда въвеждането на допълнителни ограничения, с изключение на увеличаване контрола по отношение влизащите в страната граждани, посочи главният държавен здравен инспектор.

Предстои актуализация на заповедта за влизане в страната, като лица, които пристигат у нас от страни, попадащи в “червената зона”, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, трябва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в България, а в противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина.

След проведени консултации с ръководствата на експертните съвети по епидемиология, инфекциозни болести и вирусология беше решено да продължи активното наблюдение на епидемичната ситуация, в т.ч. с оглед разпространението на варианта Омикрон.

Вирни се горе